Mnoštvo političara u Bosni i Hercegovini, pa i onih visokorangiranih, procesuirano je pred pravosudnim organima. Većina sudskih procesa vođena je zbog zloupotrebe službenih položaja i ovlaštenja, korupcije, ali i organizovanog kriminala. U najvećem broju ovih sudskih parnica, epilog je, oslobađajuća presuda.

Optužnica za visoku korupciju u bh. sudnicama ne nedostaje. Protiv članova Predsjedništva, sudija, ministara sa svih nivoa vlasti. Većina sudskih parnica završena je oslobađajućim presudama. Od posljednje, protiv braće Lijanović i ostalih, nedavne u slučaju Energopetrol protiv bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića, do bivšeg federalnog premijera Edhema Bičakčića i tadašnjeg njegovog zamjenika i ministra finansija Dragana Čovića, te Mladena Ivanića i Mirka Šarovića. Bilo je optužbi i krivičnih prijava i protiv aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali nijedna nije rezultirala sudskim procesom.

VLADO ADAMOVIĆ, advokat i bivši sudija Suda BiH

Ili su u tužilaštvima radili pogrešno u profesionalnom smislu. Optužnice nisu bile profesionalno pripremljene ili je to rađeno namjerno da bi se unaprijed znao ishod postupka da bi ljude eliminirali iz političkih utrka. U svakom slučaju su tužilaštva bila najslabija karika.

U svijetu je praksa da se visoki dužnosnici u toku postupka povuku sa funkcije, pa ako dokažu nevinost, naplate odštetu, podsjećaju upućeni. Dodaju, kod nas nije praksa da se neko povuče sa dužnosti.

SRĐAN VUKADINOVIĆ, sociolog

Najveći problem u ovoj državi nisu političari, nisu ni sudovi, nego policija i tužilaštva koji nekompetentno pripreme te optužnice. Ponekad su ostrašćene. Političari budu optuženi za nešto da nisu krivi da oni imaju veliku naknadu od države i da se vrate na poziciju a sa drugе strane da tužilaštvo jednostavno materijalno odgovara za svoje propuste.

Građani sarkastično izvlače zaključak, više krađe, manje zatvora.

Dosadašnji rad pravosudnih institucija proizveo je nepovjerenje građana, koji i najviše osjećaju posljedice takvog stanja. Jedni odlaze, а oni koji ostaju imaju sve manje nade u neko bolje sutra.