Od početka migrantske krize u Velikoj Kladuši, Ljekari bez granica besplatno pružaju medicinsku pomoć migrantima. Njihov rad onemogućava lokalna vlast koja im šalje inspekcije i policiju prilikom obavljanja posla. Olakšavajuća okolnost je to što sada nesmetano obavljaju svoj posao.

Tri dana sedmično, četiri sata na dan, Ljekari bez granica dolaze u Veliku Kladušu, gdje na parkingu tamošnjeg Doma zdravlja pružaju zdravstvene usluge migrantima koji se nalaze na teritoriji Velike Kladuše.

MARTA EGELAND, Ljekari bez granica (6.11.2019.)

U Velikoj Kladuši naša klinika je nedavno počela sa radom. Tamo imamo oko 30 pacijenata, 3 puta sedmično. Imali smo poteškoća sa pružanjem medicinskih usluga, ali nadamo se da ćemo nastaviti sa radom uz isti broj pacijenata kao i prije, jer im je medicinska pomoć prijeko potrebna.

Migranti koji se nalaze na ovom području su veoma nezadovoljni trenutnim stanjem i uslovima u kojima žive.

KALID, Sirija

Doktori, jako su nam potrebni pogotovo, jer nas na granici jako tuku, evo možete vidjeti. Treba nam pomoć.

AZADIN, Sirija

Imamo doktora, ali nemamo pomoći, zapravo ništa nemamo. Nemamo ni hrane, a ni mjesta za spavanje, posebno sada kada je kišno vrijeme.

Prema riječima doktorice Semre Okanović, dvije hiljade migranata nalaze se u gradu, a većini je potreba zdravstvena zaštita. Mnogo ih dolazi sa različitim oboljenjima, od onih koja se lako liječe, do onih čije liječenje može potrajati i godinama.

dr. SEMRA OKANOVIĆ, Dom zdravlja Velika Kladuša, članica MSFa

Sad je to već hronični skabijes, traumatske povrede, pošto je sad hladnije vrijeme sad tu ide upala respiratornog trakta, tegobe, proljevi, povraćanje, ušljivost.

Šest slučajeva rezistentne tuberkuloze je potvrđeno, međutim samo jedan je izliječen, šta to znači rezistentno – to znači da se ti ljudi trebaju liječiti barem dvije godine.

Nedavni početak rada Ljekara bez granica u Velikoj Kladuši nije bio nimalo lak, ističe doktorica Okanović.

Bukvalno smo ga isforsirali, mi iz Doma zdravlja, odnosno naš menadžment na čelu sa direktoricom, jer nam je bilo neophodno da počnemo raditi.

dr. SEMRA OKANOVIĆ, Dom zdravlja Velika Kladuša, članica MSFa

Iako su dobili inspekciju odmah na prvom radnom danu, optimistični su da će sa lokalnim vlastima pronaći zajedničko rješenje.

Jesu li lokalne vlasti u Velikoj Kladuši postale svjesne koliko je ozbiljan ovaj problem, saznat ćemo u ponedjeljak. Alem Dedić, BHT1, Velika Kladuša.

dr. SEMRA OKANOVIĆ, Dom zdravlja Velika Kladuša, članica MSFa

Samim početkom rada odmah smo dobili inspekcije lokalne vlasti, međutim nadam se da ćemo u ponedjeljak riješiti problem sa lokalnom vlasti jer ipak imaju malo sluha za nas.