Na zahtjev vladajuće većine, u Banjaluci će sutra biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Na dnevnom redu je samo jedna točka, odnosno informacija o, kako se navodi, neustavnoj transformaciji dejtonske strukture Bosne i Hercegovine i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske.

Uoči sutrašnje posebne sjednice, zasjedao je Senat Republike Srpske koji je zaključio da je potreban povratak izvornom Dejtonu uz očuvanje srpskog jedinstva oko najvažnijih nacionalnih pitanja. Senat kojim je predsjedavala predsjednica RS Željka Cvijanović zaključio je i da je potrebno analizirati trenutno stanje I učiniti sve što je realno moguće da se Republici Srpskoj vrati sve što joj je pripadalo tokom pregovora u Dejtonu u skladu sa ustavnim okvirima. Cvijanović smatra da je Narodna skupština, kako kaže, dovoljan forum da se pokaže političko jedinstvo o stratečki važnim stvarima za Republiku Srpsku.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ, predsjednica Republike Srpske

JA NISAM IMALA NIKAKVE RAZGOVORE SA OPOZICIJOM OSJEĆALA SAM POTREBU DA SAZOVEM SJEDNICU SENATA DA BISMO DOBILI ODREDJENE STAVOVE A MORAM REĆI DA SMO U NEKOM PERIODU PRIJE TOGA RAZGOVARALI PREDSJEDNIK DODIK I JA ZAJEDNO SA GOSPODINOM ŠAROVIĆEM I BORENOVIĆEM U PRIPREMI JEDNOG DRUGOG SASTANKA NA ODREDJEN NAŠIN I SKUPŠTINE ALI KAO ŠTO SET VIDJELI SVE ĐTO JE IZIŠLO SA TOG SASTANKA BILO JE ETO NEĆU DA SE POVUČEM IZ SVOJIH FOTELJA U SARAJEVU

SDS će dati doprinos na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, a neke odluke će donijeti na samom zasjedanju, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon sjednice Glavnog odbora stranke u Istočnom Sarajevu.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

ALI ODMAH ŽELIMO DA KAŽEMO DA NISMO UČESTVOVALI U PRIPREMAMA ZA OVU SJEDNICU I MATERIJA KOJI JE PONUDJEN KAO OSNOVA KAO TEMELJ ZA RASPRAVU JE SRAMOTAN I NEDOSTOJAN I NA OSNOVU VOGA MATERIJALA NE MOŽE SE GRADITI ZAJEDNIŠTVO I NEKAKVA PLATFORMA I STRATEGIJA ODGOVORA REPUBLIEK SRPSKE NA IZAZOVE KOJI SLIJEDE ILI NA TRANSFORMACIJU DEJTONA KAKO JE U TOM MATERIJALU NAVEDENO

Sutrašnju posebnu sjednicu Narodne Skupštine u PDP ocjenjuju kao, kako kažu, nstavak političkog obračuna sa ovom partijom i sa SDS-o. I PDP će, najavljuju, dati svoj odgovor na uvodnu informaciju koju vide baš kao i SDS.

PDP

Očigledno je da posebne sjednice uopšte ne bi ni bilo da je Savjet ministara formiran, što je najtužnija činjenica, jer pokazuje da SNSD-u nije stalo ni do vraćanja nadležnosti, ni do srpskog jedinstva, nego samo do fotelja u Savjetu ministara.

Uprkos ovakvim stavovima SDS-a I PDP-a, SNSD je pozvao sve stranke iz Republike Srpske da na posebnoj sjednici Narodne skupštine zauzmu jedinstven stav i pokažu da postoji apsolutna usklađenost političkih stranaka i građana Srpske, koji su jedinstveni kada je riječ o njenom ustavnom položaju I, kako navode, neustavnoj transformaciji Dejtonskog sporazuma.