Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izrazile su zabrinutost zbog vala nasilja koji se događa tokom masovnih antivladinih protesta u Iraku te su pozvale zvanični Bagdad da raspiše prijevremene izbore.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da posebno zabrinjavaju napadi na demonstrante, civilne aktiviste i predstavnike medija, kao i ograničen pristup internetu.

“Pozivamo vlasti Iraka da okončaju nasilje, reformiraju izborni zakon i raspišu prijevremene parlamentarne izbore“, navodi se u poruci iz Bijele kuće.

SAD su također poručile da iračke vlasti ne mogu nasilno zaustaviti val nezadovoljstva iračkog naroda koji se uz sva ograničenja i prijetnje digao u zaštitu svojih prava.

Antivladini protesti u Iraku održavani su prve sedmice oktobra, a novi val protesta počeo je 25. oktobra. Visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija su povod za proteste.

Prema podacima Svjetske banke, Irak je 12. najkorumpiranija zemlja na svijetu, a stopa nezaposlenosti mladih iznosi 25 posto.