Ministar bezbjednosti Dragan Mektić poderao je svoju boračku knjižicu na današnjoj press konferenciji u znak solidarnosti, kako kaže, sa veteranom iz Nevesinja i zbog nezadovoljstva radom rukovodstva Boračke organizacije RS.

Mektić je optužio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da iznosi, kako kaže, laži i dezavuiše građane tvrdnjama da Savjet ministara BiH, odnosno Ministarstvo bezbjednosti BiH, nema plan kada je u pitanju migrantska kriza.

“Nakon što su od RS napravili praznu ljušturu, iz koje odlaze ljudi, sada treba da ruše i BiH. Nisam za to. Dodiku nije problem da ruši BiH jer ima vilu u Beogradu. Svoju i sudbinu svoje porodice sam vezao ovdje, nemam vile na Beogradu, Kipru, Beču kao neki političari i nemam gdje odavde i velika većina ljudi nema alternativu”, ističe Mektić.

Kazao je da na svakoj sjednici Savjeta ministara imaju tačku dnevnog reda vezano za problem migracija, dok, navodi, Dodik nije predložio nijednu mjeru kako bi se spriječio ulaz migranata na istočnoj granici BiH.

“Nekoliko puta Predsjedništvo BiH je tražilo da dostave operativni plan upravljanja migranskom krizom i te izvode smo uputili Predsjedništvu i nijedna od tih mjera nije prošla. Imamo problema s Graničnom policijom BiH, nedostaje oko 500 policajaca i prva mjera je bila da se popuni nedostajući kadar. Ali Predsjedništvo BiH kao predlagač budžeta nije odobrio proširenje budžeta za Graničnu policiju niti za ijednu marku za rješavanje problema migracija”, navodi Mektić.

Problem je, kaže, i nedovoljna opremljenost Granične policije u odnosu na susjedne zemlje.

Mektić podsjeća da je tražio i učešće Oružanih snaga BiH čiji pripadnici ne bi bili naoružani i bili bi potčinjeni Graničnoj policiji te fokusirani jedino na suzbijanje nelegalnih migracija.

“Milorad Dodik nije dozvolio ni tu mjeru”, rekao je Mektić i dodao da je Dodik protiv i angažovanja Fronteksa na bh. granici.

Ni treća njegova predložena mjera, zaprečavanja bh. granice žicom na pojedinim mjestima, nije prihvaćena, iako je, navodi, za to imao podršku stranih donatora.

Djelimično je, dodaje, prihvaćena mjera da policija pomaže Graničnoj policiji BiH, te su na tome trenutno angažovana 104 pripadnika MUP-a RS, jer vlast RS ne želi na svojoj teritoriji pripadnike drugih policija.

“Lažna je informacija da sam načinio sporazum po kojem Federalna policija treba da dođe na prostor RS, kao i da je održan sastanak na kojem se vršio pritisak na direktora Granične policije da se uvede Federalna policija na prostor RS”, rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Osvrćući se na izjavu ministra unutrašnjih poslova Turske koji je najavio početak deportacije pripadnika ISIL-a u zemlje njihovog porijekla, Mektić je rekao da to ne može tako da se realizuje, te da postoji usaglašena procedura identifikacije ovih lica.

Prema informacijama Ministarstva bezbjednosti oko 260 lica nalazi se u kampovima u Siriji koji bi mogli biti povezani sa ISIL-om a porijeklom su iz BiH.