Francuska policija rastjerala je stotine katalonskih demonstranata koji su skoro 24 sata blokirali veliki autoput koji povezuje tu špansku regiju s Francuskom.

Policija je na francuskoj strani granice potisnula demonstrante na špansku stranu, uklanjajući blokade s autoputa AP-7, koji povezuje Francusku s južnom Španijom, koji je bio blokiran u oba pravca.

Kamioni i ostala vozila preusmjeravani su na manje ceste dok su demonstranti postavljali betonske barijere na autoput i postavili su binu kako bi održali koncerte.

Kataloniju potresaju masovni protesti otkako su duge zatvorske kazne izrečene sredinom oktobra za devet bivših čelnika koji su učestvovali u neuspjelom pokušaju ocjepljenja u 2017.

Upitan šta katalonska policija namjerava učiniti s demonstrantima vraćenim s francuske strane granice, čelnik katalonske vlade Qaim Torra izjavio je da nema nikakvog razloga da se podignu optužbe.

“Tražili smo da se ta operacija izvede s izuzetnom pažnjom kako niko ne bi bio povrijeđen” ,kazao je on za Radio Catalunya, prenosi Reuters.