Nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo postignut je dogovor da će u petak, 15. novembra, u 14 sati biti potpisan obavezujući ugovor Rektorata i Kliničkog centra, nakon čega će početi nastava za sve studente grupacije medicinskih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, izjavila je ministrica Zineta Bogunić.

Podsjećamo, odluku o obustavi nastave donijelo je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta.

Današnjem sastanku u Ministarstvu prisustvovali su rektor Univerziteta Rifat Škrijelj, dekani Medicinskog, Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija, kao i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović.

Izetbegović je nakon sastanka izjavila kako je danas bilo vrlo žustro, ali je dogovor postignut.

“Mi ćemo u KCUS-u nastaviti pružati nastavu za fakultete medicinske grupacije. Nismo mogli obavljati nastavu jer nismo imali ugovor o radu. Trenutno stanje nas uvodi u probleme i svaka inspekcija bi nam mogla obustaviti rad”, kazala je direktorica KCUS-a.

Prema njenim riječima, integracija fakulteta nije završena prije godinu dana, a taj problem prelama se preko leđa studenata.

“Rektor je obećao da ce napraviti nacrt ugovora. U tom slučaju, nastava počinje u ponedjeljak”, dodala je Izetbegović.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj kazao je da će nastojati da se do petka KCUS-u proslijedi jedan sveobuhvatniji nacrt ugovora, za šta je neophodno da KCUS i i fakulteti medicinske grupacije dostave sve informacije, kako bi Rektorat pripremio troškove.

“Tačna je činjenica da UNSA nije pravno integriran. Ispoštovali smo sve rokove za uspostavu jednog pravnog lica. Rektor je limitiran za donošenje odluka u ime svih organizacionih jedinica. Prvo je urađena finansijska integracija, što nije dobro – prvo smo trebali uraditi pravnu integraciju”, objasnio je Škrijelj.

On je kazao da je novac pod kontrolom kantonalne vlasti, a pravna integracija nije završena.

Bogunić: Sukob na relaciji rektor – dekanesa Medicinskog fakulteta

Ministrica Bogunić podsjetila je da je ugovor, koji potpisuje rektor Univerziteta, morao biti finaliziran 1.septembra.

“Kad smo postavili to pitanje, tek je onda došlo do pripreme odgovora. Od rektora nismo dobili odgovor zašto sve nije pripremljeno na vrijeme. Ja sam nesretna što akademska zajednica nije digla svoj glas. I razočarana sam u studemte. Od njih očekujem da dignu glas i kažu: “Vi morate raditi za nas”. Rektor ne priznaje izabranu dekanesu Medicine i zato nemamo pravnu integraciju univerziteta. U svim dokumentima je Semra Čavaljuga dekanesa i ona je pravno ovlaštena osoba za rad fakulteta”, kazala je Bogunić.

Dekanesa Čavaljuga je dodala kako je motiv za ovakvo stanje želja da se Medicinski fakultet stavi u ravan sa svim fakultetima, da se privatizuje i ugasi ovakav kakav jeste.

“Sam Medicinski fakultet nije nikada izlazio u javnost, ne zato što to ne želimo, nego zato što mi svoje stvari treba da rješavamo u svojoj kući. To je akademska zajednica”, izjavila je ona.

Čavaljuga je dodala kako je vrlo očito da se pokušava napraviti haos sa Medicinskim fakultetom, optuživši rektora Škrijelja da kreira afere.

Ona je izjavila da je njoj i njenim kolegama drago što je Ministarstvo prepoznalo njihov rad preko norme, što je, kako je navela, za uposlene veliko optetećenje.

“Svi su se složili da će, kada Rektorat odobri nova zapošljavanja, to odobriti i sindikati i Ministarstvo. S obzirom da nije urađena pravna integracija fakulteta, što se tiče nekliničke nastave koja je odlukom Vijeća takođe zaustavljena, mi ćemo potpisati posebne ugovore, kao i do sada, između fakulteta medicinske grupacije i Medicinskog fakulteta koji će obezbijediti održavanje nastave”, kazala je ona, dodajući da će Medicinski fakultet potpisivati bilateralne ugovore s drugim fakultetima.

Čavaljuga je rekla i da je studentima planirana nadoknada nastave.

“Nama je žao da je došlo do obustave nastave da bi se potpisao ugovor Univerziteta i Kliničkog centra, iako je to predviđeno zakonom. Nadamo se da ćemo do petka imati konsenzus po pitanju ugovora. Želimo da znamo ko je odgovoran za nepotpisivanje ugovora dvije godine. Ovo je skandal, da studenti nemaju ugovor, i da se on potpisuje tek nakon obustave nastave”, izjavio je ovom prilikom predsjednik Studentskog parlamenta Hamza Vahid El-Din.