Pompezno najavljivan sastanak stranačkih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA nije polučio konkretne rezultate osim novih rokova koje su sami sebi postavili kako bi našli rješenja koja se tiču izmjena izbornog zakona BiH, ali i formiranja vlasti na državnoj razini. Konkretniji potezi oko formiranja vlasti su na federalnoj razini.

Trinaest mjeseci nakon izbora – rješenje političke krize u BiH se ne nazire. Ishod današnjeg sastanka predsjednika SDA i HDZ-a BiH opet je bez rezultata. Tek toliko da otpočinju proces traženja zajedničkih rješenja kada su u pitanju izmjene izbornog zakona. Dali su sebi rok od 15 dana da pokušaju napraviti okvir za implementaciju odluka suda iz Strazbura ali i Ustavnog suda BiH. Izetbegović je posebno zainteresiran za implementaciju presuda Sejdić i Finci, Pilav i Zornić.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

Ja se nadam i vjerujem da ćemo napraviti jedan precizan plan kako da ove dvije stranke do kraja idućeg tjedna možemo ponuditi zajedničko rješenje našeg rada pa da uključimo i druge koje treba uključiti da bi ovaj zakon dobio svoju promjenu u Zastupničkom domu PS BiH.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor kada napravimo jedan orijenatciioni okvir da ćemo ujljučliti i koalcionie parmntere sbb i df a zatim ako uspjemo s njima postići dogovor a mislim da ima šanse onda bi sve to išlo kroz proceduru Predstavničkog doma PS BiH.

Nisu približeni stavovi ni kada je u pitanju formiranje novog Saziva Vijeća minsitara BiH, kako su naglasili lideri SDA i HDZ-a BiH, u dobrom duhu i atmosferi su vođeni sastanci, ali bez trećeg partnera, u ovom slučaju SNSD-a, nema dogovora ni kompromisa za Vijeće ministara. Konkretniji su pomaci u formiranju federalne vlade.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

Tu smo se dogovorili već iduće sedmice da finaliziramo prijedloge koji se odnose na nova ministarstva i ukidanje pojedinih ministarstava i formiranje novih.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

Čini mi se da je atmosfera koju smo imali da je dobra ono što ono šđto smo neki dan nagovještavali daje neku šansu da mi idemo u dobrom pravcu kada je uspostava vijeća minsitara odnosno punine rada PS BIH što znači Vijeće minsitara i povjerenstva koja treebamo napraviti.

Čović podsjeća da su sutra u Mostaru razgovori između HDZ-a i SNSD-a, te da će, ako sve bude po planu, uskoro biti održan sastanak sve tri stranke čime bi, kako je naveo, “formalno trebali završiti ovu priču” o uspostavi Vijeća ministara BiH i nove većine u Parlamentu BiH. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je kako Republika Srpska neće prihvatiti nikakav dokument koji može da liči na priču o Godišnjem nacionalnom planu.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

Što se tiče HDZ nije prbolema, nisam čuo tog Bakira, odavno ne pratim šta govori, i odavno znam da sve sto kaže to nije istina, do njih je ovdje je jasno da mi nećemo prihvatititi nikakav dokument koj može da liči na ANP, mi nismo glupi – nismo mi kreteni.

Ni nakon Kolegija Doma naroda BiH, ali i Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH – još se ne zna kada će biti odblokiran rad državnog parlamenta. I zbog toga brojni projekti od značaja za državu su na čekanju. Tek ohrabrenja i poruke da se ide u tom pravcu. Predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Denis Zvizdić, poručuje da je svaka inicijativa koja ide u pravcu deblokade rada Zastupničkog doma dobrodošla, pa i inicijativa SDS-a i PDP-a o izmjeni poslovnika o radu Zastupničkog doma, koju će
sada i zvanično, kaže Zvizdć – podržati SDA. Kada se steknu uslovi bit će i sazvana sjednica.