Crveno upozorenje izdato je za područje Kvarnera i sjeverne Dalmacije, gdje se očekuje jako i olujno jugo.

U saopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) navodi se kako je upozorenje izdato zbog jakih udara vjetra koji bi mogli doseći jačinu između 35 i 65 čvorova (65-120 kilometara na sat).

U sjevernoj Dalmaciji se očekuje jako i vrlo jako, mjestimice olujno jugo, a na području Kvarnera mjestimično jak jugozapadni vjetar.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorili su iz DHMZ-a.

Narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra izdato je i za područja zapadne obale Istre, Velebitskog kanala, srednje i južne Dalmacije.

Iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) saopćeno je kako su zbog vjetra u prekidu trajektna linija Lopar-Valbiska, Zadar (Gaženica)- Ist (Kosirača) – Olib – Premuda (Krijal) – Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17. novembra 2019., ako vremenski uslovi budu dopuštali), brodske linije Zadar – Preko, Mali Lošinj – Unije – Susak te katamaranska linija Lun-Tovarnele (Novalja) – Rab – Rijeka, Mali Lošinj – Cres – Rijeka, Split – Hvar – Vela Luka -Ubli, Split – Vis, Split – Bol – Jelsa.

Za period od 16. do 18. novembra očekuje se promjenljivo i pretežno oblačno povremeno s kišom. Glavnina kiše predviđa se krajem petka, u noći na subotu te u prvome dijelu subote, u subotu navečer i u noći na nedjelju i u nedjelju. Kiša u krajevima uz Jadran te na Jadranu, gdje će biti i pljuskova s grmljavinom, može biti obilnija. Najmanje kiše na istoku gdje se ona očekuje tek potkraj nedjelje i u prvom dijelu ponedjeljka.

Puhat će slab i umjeren jugoistočnjak, naročito u Slavoniji i Lici, a u ponedjeljak će okrenuti na jugozapadni vjetar. Na Jadranu do nedjelje umjereno i jako, mjestimično i olujno jugo, u nedjelju i južni vjetar, a prolazno će na sjevernom dijelu biti sjeverozapadnog vjetra i bure. U ponedjeljak će zapuhati jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka na moru bez veće promjene, a na kopnu će malo zatopliti, većinom na istoku.