Evropska unija (EU) je informisana o odluci vlasti Bosne i Hercegovine da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

“Ova odluka će smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima. EU će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak”, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se dodaje da prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite djece…

“Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94 posto je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih šest posto iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama”, poručuju iz Delegacije EU.

Očekuju od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri nastave raditi na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i dugoročna riješenja, navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.