Novi saziv nezavisnog Sindikata radnika Aluminija prvi put se službeno obratio javnosti. U poslijednjih nekoliko mjeseci radnici su doveli Aluminij u stanje koje spremno dočekuje potencijalnog investitora.

Za nastavak rada spremene su ljevaonica, anode i elektroliza u kojoj su očišćene ćelije oštećene u procesu gašenja struje u julu ove godine.

Radnici traže da se kazne odgovorni za stanje u kojem se našao Aluminij, te pozivaju nadležne da požure sa pronalaskom investitora jer je vremena sve manje.

“Mi smo , sa jučerašnjim danom, tvornicu pripremili a novog ulagača. Sve ćelie su očišćene, izvađen je metal koji je ostao u ćelijama. Ljevaonica je onakva kakva jest, spremna za rad, samo joj malo vremena treba jer nije pretrpjela velike štete”, kaže predsjednik Skupštine sindikata radnika u “Aluminiju”Željan Blažević.

“Po medijima kruže priče:”Neće ovog investitora zato što je ovaj ovakav ili onakav”. Nas to ne zanima. U tvornici imamo ljudi i svi smo većina koja želi raditi, želimo zaraditi pošteno svoju plaću, a država je tu da nam pomogne, ukoliko nam želi pomoći. Ako ne žele pomoći, neka onda tačno sjednu i kažu: “Aluminij više ne može postojati zbog tog, tog i tog, i da završimo priču”, izjavio je član Skupštine sindikata Emil Ćorić.