Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas je, u nastavku suđenja u predmetu Dženan Memić, predstavljen nalaz tima vještaka saobraćajne i medicinske struke centra “Zenit” iz Banjaluke koji su uradili rekonstrukciju događaja.

Vještak Aleksandar Jeftić rekao je tom prilikom kako je veća vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća nije dogodila nego da se dogodila.

Procjena eksperata iz Banjaluke je da je mogućnost da se saobraćajna nesreća dogodila ili da se dogodila na opisani način samo 20 posto, te da je 80 posto mogućnosti da se nije dogodila.

“Nema dovoljno dokaza koji bi se mogli dovesti u međusobni odnos da je došlo do kontakta pješaka i vozila. Mjesto kontakta pješaka i vozila nije utvrđeno na mjestu nesreće”, rekao je Jeftić.

Tužilaštvo je uložilo prigovor na nalaz tima vještaka i zahtijevalo da novo vještačenje obave međunarodni stručnjaci.

Novo ročište zakazano je za 13. decembar kada bi tim vještaka trebalo da predstavi dopunjeni izvještaj.

Nesreća u kojioj je Dženan Memić ozlijeđen dogodila se 8. februara 2016. godine, a mladić je od ozljeda glave preminuo nekoliko dana kasnije.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan stradao, međutim, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u junu ove godine ukinuo je presudu i predmet vratio na suđenje.

Dženanov otac Muriz Memić godinama tvrdi da saobraćajne nesreće nije bilo, da je njegov sin ubijen i da nadležni znaju ko je odgovoran.