Članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida” okupili su se danas pred Okružnim tužilaštvom u Banjaluci, obilježavajući tako 600 dana okupljanja na kojima traže istinu o smrti Davida Dragičevića.

Oni su postavili pitanje zašto Okružno javno tužilaštvo Banja Luka ne izda naredbu za privođenjem lidera SNSD-a Milorada Dodika zbog, kako kažu, javnog pozivanja i podstrekavanja drugih da nasilno upadnu u to tužilaštvo i ugroze sigurnost tužilaca.

“Da li je to vladavina prava? Da li je to pravda?”, upitao je predstavnik te grupe Ozren Perduv.

Podsjetio je da su se prije tačno 600 dana građani Banje Luke okupili na Trgu Krajine sa samo jednim pitanjem – ko je ubio Davida Dragičevića, a danas su dodali još dva pitanja: Ko zataškava slučaj? Zašto se od slučaja David napravio slučaj Davidovih roditelja i slučaj ljudi iz grupe?

Povodom 600 dana postojanja grupe “Pravda za Davida”, na konferenciji za medije ispred Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, pred oko stotinjak okupljenih članova te grupe, naveli su da od te pravosudne institucije ništa više ne očekuju.

“Kasno je za bilo šta. Očekujemo da predmet predaju Tužilaštvu BiH na pregled, a zatim i njihovu odgovornost i njihovo procesuiranje”, kazali su članovi grupe.

Kritikovali su rad više tužilaca koji su bili povezani s ovim slučajem te podsjetili da se protiv članova grupe ‘Pravda za Davida’ vodi nekoliko sudskih postupaka.

Kazali su da imaju ogromna očekivanja od izvještaja nezavisnog eksperta EU za pravosuđe Rajnharda Pribea.

“Njegov izvještaj čekamo mjesecima i konačno stiže. Mi smo kao grupa pozvani da učestvujemo na javnoj raspravi ‘Pravo na pravdu!’ 20. novembra u Sarajevu na kojoj će Pribe da predstavi svoj izvještaj. Izuzetno smo zahvalni na tom pozivu i svakako ćemo se odazvati. Nadamo se da izvještaj donosi promjene kako u pravosuđu, tako i u društvu”, istakli su članovi grupe “Pravda za Davida“.

Podsjećamo, policija je 30. decembra prošle godine zabranila okupljanje članova grupe “Pravda za Davida” na trgu Krajine u Banjaluci.

Banjalučki student David Dragičević nestao je 18. marta prošle godine, a šest dana kasnije njegovo tijelo je pronađeno na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Pravda za Davida
Foto: Dragan Maksimović/BHRT