Žuti prsluci nastavili su proteste protiv politike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Protesti su, na prvu godišnjicu, organizirani u nekoliko gradova, uključujući i Pariz.

Demonstranti su se okupili u Champerretu, u Parizu i blokirali saobraćajnice, a policija ih je otjerala suzavcem.

Na Trgu Italija, došlo je do sukoba demonstranata i policije, a demonstranti su zapalili nekoliko vozila te oštetili podružnicu banke. Pripadnici snaga sigurnosti odgovorili su korištenjem suzavca.

Ured guvernera Pariza zbog protesta je otkazao šetnju koja je trebala početi na trgu Italije, a završiti na trgu Bastille.

Također, 71 osoba je novčano kažnjena zbog protesta na mjestima na kojima oni nisu bili dozvoljeni.

Policija u Parizu saopćila je kako je tokom demonstracija privedeno 147 osoba.

Šef policije u Parizu Didier Lallement saopćio je kako je situacija na trgu pod kontrolom.

Lallement je poručio kako će na nasilje oštro odgovoriti i da će nastaviti privođenja.

Protesti bi mogli biti organizirani i sutra, a među privedenima je i jedan od vođa žutih prsluka Thierry Paul Vallete.

Demonstranti i u centru Lyona i Toulousea

Uprkos zabrani organiziranja protesta u Lyonu, demonstranti su se okupili u centru i sukobili s pripadnicima snaga sigurnosti. Policija ih je otjerala korištenjem suzavca.

Slična situacija zabilježena je i u Toulouseu, u kojem je privedeno 17 osoba, a tri osobe su lakše povrijeđene. Među njima su dvojica policajaca.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na protestima širom zemlje učestvovalo je oko 28.000 ljudi, od toga 4.700 u Parizu.

Poduzete su visoke mjere sigurnosti, a u Parizu su zatvorene brojne metro stanice.

Zabranjeno je održavati proteste u blizini Champs-Elyseesa i katedrale Notre-Dame.

Protesti su počeli 17. novembra 2018., prvenstveno zbog najavljenih poskupljenja goriva i loših ekonomskih uslova, ali su se u narednom periodu prerasle u antivladine proteste.

Na društvenim mrežama su snimci i fotografije zapaljenih automobila, sukoba demonstranata s policijom i akcije vatograsaca.

U Parizu su mnoge stanice metroa zatvorene, a okupljanja zabranjena oko Trijumfalne kapije, u aveniji Jelisejskih polja, kao i oko Ajfelove kule, na trgu Trokadero, u blizini sjedišta Vlade i Parlamenta, oko katedrale Notr dam i željezničkih stanica.