Oko stotinu demonstranata treći dan je zatvoreno u kompleksu Politehničkog univerziteta u Hong Kongu, nesigurni šta poduzeti nakon što su se zalihe hrane smanjile, a policijska opsada kampusa i dalje traje.

Izvršna čelnica Specijalne administrativne regije Hong Konga Carrie Lam izjavila je da je oko 600 osoba napustilo kampus, među kojima je 200 maloljetnika.

Policija je opkolila zgradu i hapsi svakog ko je napusti. Grupe demonstranata pokušale su juče u nekoliko navrata pobjeći iz kompleksa, ali nije poznato da li su izbjegli hapšenje.

Lam je istakla kako maloljetnici neće odmah biti uhapšeni, ali da bi se mogli suočiti s optužbama kasnije. Istakla je da je 400 osoba koje su napustile Univerzitet uhapšeno.

“Koristit ćemo sva moguća sredstva kako bismo uvjerili preostale demonstrante da napuste kampus što je prije moguće kako bi se cijela situacija okončala na miran način”, izjavila je čelnica Hong Konga nakon sastanka sa savjetnicima.

Protesti su počeli u junu zbog, sada već odbačenog, plana za omogućavanje ekstradicije kontinentalnoj Kini, ali od tada su prerasli u pokret koji traži direktne izbore za čelnike Hong Konga, kao što je gradu obećano kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine.