Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imenovan je za mandatara za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za BHRT iz SNSD-a.

Tegeltija je imenovan na današnjoj posebnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH”, saopćeno je iz Predsjedništva.


Dodik: Razumijem ove iz PDP-a i SDS-a, nek se prestanu ljutiti, vidim da su bijesni

Lider SNSD-a Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH reagovao je danas nakon odluke Predsjedništva o imenovanju mandatara a sastav Vijeća ministara.


Džaferović: Ovdje nema pobjednika i pobijeđenog

Džaferović nije otkrio razliku između ANP-a (Godišnjeg nacionalnog programa) i dokumenta koji će biti poslat. Kaže neće da daje nijednu izjavu koja ce pogoršati klimu u BiH.


O Zoranu Tegeltiji

Nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961.

Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine.

Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad. Prije nego je počeo obnašati političke funkcije, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS. Tegeltija je 2000. godine izabran za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Za načelnika Mrkonjić Grada je prvi put izabran 2004. godine, a četiri godine kasnije je opet osvojio novi mandat. Krajem 2010. godine odgovara na poziv mandatara Vlade RS Aleksandra Džombića, i postaje entitetski ministar finansija.

Mandat obnavlja 2013. godine, u vladi koju vodi Željka Cvijanović. Na opštim izborima 2014. godine je bio kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Osvojio je mandat ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra finansija RS-a, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini RS.