Izložba velikog umjetničkog ciklusa “Zagrljaji” Safeta Zeca, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra, biće izložena u Istorijskom muzeju BiH. Radovi iz opusa “Zagrljaji” su prisjećanje na rastanke kao temu koja nas duboko dira, ističe ovaj veliki umjetnik.

Djela iz Zecovog opusa “Zagrljaji” prethodno su bila izložena u prostorijama crkve Santa Maria dela Pieta u Veneciji, a izložbu u Sarajevu organizuju Grad Sarajevo i Atelje Safet Zec, u saradnji sa Istorijskim muzejom BiH.

“Počeci već dramatične ’92., kao jedna tema koja me duboko dira, zapravo ti rastanci, rastanci gdje su ruke i taj steg, zapravo govore jako mnogo”, navodi Safet Zec.

Istorjski muzej BiH nije slučajno odabran za ovako važnu izložbu. Ovaj muzej ima odličan galerijski prostor, a osim toga i zbog istorijskog značaja i simboličke vrijednosti. Opsada grada i ubijene istorijske ličnosti Admira i Boško 93. godine dijelom su bili inspiracija autoru za stvaranje radova iz opusa Zagrljaji. Osim toga, 25. novembar veoma je važan za Istorijski muzej, jer je na taj datum otvorena prva stalna postavka muzeja, ističe direktorica ovog muzeja Elma Hašimbegović.

“Istorijski muzej se u svojoj djelatnosti bavi upravo novijom istorijom. Na samoj postavci Opkoljeno Sarajevo se mogu naći ove istorijske ličnosti, tako da je to jedna snažna poveznica. Simbolički most je u tome što se most Vrbanja nalazi isto tako jako blizu Muzeja, mjesto gdje su ove ličnosti stradale. Dakle jako važno i istorijsko i simboličko, pa evo i tehničko za održavanje muzeja”, smatra direktorica muzeja.

Susret sa novinarima upriličen je u Ateljeu “Safet Zec”, u ulici Titova, gdje je izložen dio postavke iz Fondacije porodice Zec. Autor se nada da će uskoro taj prostor, uz pomoć Grada Sarajeva, biti i proširen. Zamislio je to kao multimedijalni prostor gdje bi bili upriličeni i raznovrsni sadržaji, kao mjesto okupljanja, posebno umjetnika.