Prvi dan sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) obilježila je rasprava o zaključcima sa oktobarskog zasjedanja. Tada je usvojen zaključak po kome bi uvid u predmete ratnih zločina koji se vode pred sudovima u BiH imalo i udruženje iz Srbije. Zbog toga su reagovale i pojedine sudije.

Na dvodnevnom zasjedanju govoriće se i o Nacrtu strategije za borbu protiv korupcije do 2024. godine, kao i dopunama Zakona o prekršajima BiH.

Član VSTS-a Goran Nezirović tražio je da se ta tačka uvrsti u dnevni red, što je i prihvaćeno, poručivši da nema ništa protiv toga, ali da zaključak nije dovoljno preciziran, te da se zato može različito i tumačiti.

Zbog tog zaključka reagovao je i Sud BiH, poručivši da se udruženju može dozvoliti pristup samo u skladu sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, te da im neće automatski moći biti otvoren pristup predmetima ratnih zločina koji su se vodili ili se vode pred Sudom BiH.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija poručio je da su suđenja javna, te da je zaključak jasan i da se njima predviđa mogućnost naucno-istraživačkog rada ovog udruženja. Takve dozvole su, tvrdi, davane i ranije.

Članovi VSTS-a bavili su se i incidentom koji se prošle sedmice dogodio na javnoj debati “Pravo na pravdu”, kada je sudija Okružnog suda u Banjaluci pomenuo aferu Potkivanje. Tada je predsjednik VSTS-a izašao nakratko iz sale.

Na toj debati bio je i nezavisni pravni ekspert iz EU Rajnhard Pribe, koji će u decembru objaviti izvještaj o stanju u pravosuđu u BiH.

Tegeltija je poručio da je sudija Blagojević izvrijeđao članove VSTS-a, te da se zato o tome danas treba razgovarati.

Pojedini članovi smatraju da je o ovom pitanju trebala biti organizovana vanredna sjednica ili izdato saopštenje, uzevši u obzir izvještaj koji će uslijediti. Pribe je na debati poručio da je frustriran činjenicom da reforme u pravosuđu u BiH sporo napreduju.