Gojaznim pripadnicima policije u Turmenistanu naređeno je da obavezno smršaju ili da napuste službu.

“Smršaj ili gubiš posao”, rečeno je policajcima širom Turkmenistana na obaveznim testovima za obnovu kvalifikacija u toj čvrsto kontrolisanoj centralnoazijskoj državi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je naredilo policajcima da se zategnu do 25. decembra ako žele da zadrže posao, reklo je nekoliko pripadnika policije.

Pojedini policajci kažu da im je takođe rečeno da ohrabre rođake koji žive u inostranstvu da se vrate u Turkmenistan do kraja 2019. godine.

Oni su naveli da im je iz Ministarstva unutrašnjih poslova rečeno da policajci ne smiju imati više od 100 kilograma pošto novopostavljeni ministar unutrašnjih poslova Mamedhan Čakjev “ne voli debele policajce”.

Policajci koji ne uspiju da ispune zahtjev za smanjenje težine, moraju podnijeti ostavku – bez obzira na čin, godine u službi ili druge kvalifikacije.

Slične mjere su ranije preduzete u susjednim zemljama Tadžikistanu i Uzbekistanu, gdje vlasti često kritikuju policajce zbog njihove fizičke spremnosti, mada rijetko rade nešto po pitanju navoda o raširenoj korupciji u policiji.