Postupak pred Etičkim odborom Narodne skupštine Republike Srpske pokrenut na osnovu međusobnih prijava poslanika Ujedinjene Srpske i PDP-a, Kostadina Vasića i Draška Stanivukovića, danas je okončan njihovim džentlmenskim sporazumom.

Predsjednik Etičkog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević rekla je novinarima da su obradili Vasićeve i Stanivukovićeve prijave, te da je sjednica protekla u izuzetno dobroj atmosferi, sa džentlmenskim pristupom njih dvojice i na izuzetno civilizovanom nivou.

“Ako je iko u ovim procesima pomogao da Etički odbor opravda postojanje, a pogotovo da ovaj neprijatni posao lakše privedemo kraju, to su Vasić i Stanivuković. Zahvalni smo im što smo to završili tako brzo i u tako prijatnoj atmosferi sa vrhunskim rezultatom, a to je džentlmenski sporazum njih dvojice. Ovo je dokaz da može da se komunicira na drugi način i da moramo da pokažemo razumijevanje za određeni trenutak, karakter i afekat”, istakla je Jovičevićeva.

Vasić je izjavio da su ranije padale teške riječi, ali da čovjek mora da prašta.

“Ako je s moje strane bilo nešto nekorektno, uvijek sam spreman za razgovor. I ovaj put smo korektno razgovarali i došli do zaključka da svi u Narodnoj skupštini treba da budu korektniji, da se povuku korak unazad i da radimo civilizovano u skladu sa Poslovnikom i ostalim aktima parlamenta. Nije bilo zle namjere ni sa moje niti sa njegove strane”, rekao je Vasić.

On je dodao da je Etičkom odboru prijavio i šefa Kluba poslanika SDS-a Miladina Stanića kao odgovor na prijave opozicije protiv vlasti, ali da su odlučili da to treba da prestane i da Etičkom odboru olakšaju posao.

Stanivuković je naglasio da je njegova namjera na današnjoj i jučerašnjoj sjednici Etičkog odbora bila krajnje pomirljiva i da su sve riješili korektno i ljudski.

“Nije mi stalo do teških riječi. Juče nisam dobio takav odgovor sa druge strane od (poslanika SNSD-a) Ilije Tamindžije. Danas je sa Kostadinom Vasićem bilo drugačije. Razumni smo ljudi, stalo nam je da pričamo o suštinskim stvarima i u lijepoj i pozitivnoj atmosferi na sjednici Etičkog odbora smo se saglasili da zaboravimo stvari iz prošlosti”, kaže Stanivuković.

Prijava koju je Etičkom odboru podnio SNSD protiv Stanića nije razmotrena jer je on napustio sjednicu nakon što je odbijen njegov zahtjev da izjavu pred ovim parlamentarnim tijelom da u prisustvu medija.

“Ostajem pri izjavi koju sam dao u vezi sa (ministrom finansija RS) Zorom Vidović, dok ne dokažu optužbe koje je na moj račun iznio šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić. Ako to dokažu, prihvatam doživotnu robiju”, istakao je Stanić, koji je ranije u više navrata uvrijedio Vidovićevu navodeći da je “glupa”.