Desetine ljudi povrijeđeno je u sukobima pristalica i protivnika libanskog predsjednika Michela Aouna koji su izbili tokom protesta širom zemlje, objavio je libanski Crveni krst.

Neki od najžešćih sukoba dogodili su se sinoć u šiitskom predgrađu Chiyah i susjednom kršćanskog područja Ein Rummaneh,, gdje su pristalice Hezbolaha i rivalskih grupa koje podržavaju desničarske kršćanske libanske snage bacali kamenje jedni na druge, prenosi AP.

Pristalice i protivnici Auna sinoć su učestvovali u tučnjavama i bacali kamenje jedni na druge u sjevernom gradu Tripoliju, drugom najvećem gradu u Libanu i tom prilikom su povrijeđene 24 osobe, a sedam je prevezeno u bolnicu.

I u planinskom gradu Bikfaya povrijeđeno je 10 osoba, uključujući petoro koji su hospitalizirani nakon tučnjave i bacanja kamena između Aunovih protivnika i pristalica, saopćio je Crveni krst.

Do međusobnih sukoba pristalica i protivnika libnaskog predsjednika došlo je i u sjeveroistočnom gradu Baalbek i južnoj luci Tyre.

Odlazeći libanski premijer Saad Hariri izjavio je jučer da povlači kandidaturu za premijera.

Njegova najava dolazi skoro mjesec dana nakon što je podnio ostavku uslijed protesta kao i teške ekonomske krize u zemlji.

On insistira na tome da je Libanu potrebna nova vlada, sastavljena od stručnjaka, kako bi zemlja izašla iz krize.