Klub poslanika Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine uputiće u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH, saopšteno je danas u Sarajevu.

Razlog tome je, kako je saopšteno, to što naše zakonodavstvo osobama koje se odluče na ovaj korak, ne nudi nikakvu zaštitu.

Zastupnica naše stranke Sabina Ćudić je kazala kako je posljednjih dana, nakon što je objelodanila fotografije i snimke koji prikazuju vezivanje djece u Zavodu u Pazariću, postalo jasno kako je fokus javnosti na onome ko je dostavio te podatke u javnost, a ne na počiniocima. Prema njenim riječima, uzbunjivači se suočavaju sa političkom odmazdom i strašnim pritiscima.

“Evidentno je da živimo u pravnom paradoksu u kom krivični zakon nalaže kazne i definiše kao krivično djelo neprijavljivanje ovakvih slučajeva kršenja ljudskih prava, dok zakonodavstvo ne nudi nikakvu zaštitu onima koji to prijavljuju”, kazala je Ćudić.

Ona je kazala kako je broj svjedoka o zloupotrebi finansijskih sredstava u Zavodu u Pazariću i zlostavljanju štićenika povećan, te da među njima i roditelja djece koja borave u toj ustanovi.

Ćudić je izjavila da postoje i drugi dokazi o vezivanju djece, neovisno od onih koji su objavljeni, ali su oni proslijeđeni Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog istrage koja je u toku.

Ona je dodala da, prema njenim informacijama, od dana kada su objavljeni snimci djeca više nisu bila vezivana.

Izjavila je da se radi o materijalima nastalim u protekla 2 mjeseca, koje je dobila je 24 sata prije objave javnosti.