Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović tijekom današnjeg posjeta Bosni i Hercegovini boravi u Mostaru gdje je poručila da nikada neće odustati od Hrvata u Bosni i Hercegovini.

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru na svečanoj akademiji povodom 1. obljetnice osnivanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH uz čestitke obljetnice je ukazala na značaj zajedništva i povezivanja među Hrvatima koji žive u dvije domovine, što je između ostalog i misija udruge Prsten u BiH. 

Stoga je, kako kaže, došla prenijeti svom hrvatskom narodu BiH najvažniju poruku.

“Hrvatska je uvijek bila uz vas i uvijek će stajati uz vas. Upravo sam ja tijekom svog mandata to i pokazala, i nikada neću odustati od vas, ni po koju cijenu“, kazala je Grabar – Kitarović.

“Bez njegovanja povijesnog i kulturnog identiteta ne može se govoriti ni o opstanku hrvatskog naroda u BiH, odakle podaci upozoravaju na najsnažnije iseljavanje“, naglašava Grabar – Kitarović.

Ona je poručila da jeste i da će ostati njezina politika zalaganje za Hrvate BiH.

“Hrvati imaju dvije domovine, Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ali mi smo jeda duša i jedan narod. Zato neću stati dok Hrvatima BiH ne osigura ono što vam pripada povijesno, politički i po Ustavu BiH. To je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih vaših prava kao konstitutivnog naroda. Hrvatskom narodu u BiH više nitko drugi ne smije birati predstavnike, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz Bosne i Hercegovine. Ja ću uz vašu pomoć i dalje biti jamac da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata, kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika. To je ključno pitanje naše nacionalne vjerodostojnosti, opstanka našeg razvoja i naše budućnosti“, poručila je Grabar – Kitarović u Mostaru.

Aktualna predsjednica i kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske nakon Mostara je posjetila općinu Bugojno, u okviru zvanične posjete Srednjobosanskoj županiji.