Bijeljina se svrstava među gradove s najpovoljnijim privrednim ambijentom. Međutim, u pojedinim poslovnim zonama nije riješen problem vodovodne mreže. Privrednici kažu da vodu čekaju 20 godina, a iz Vodovoda kažu da mreža postoji, ali da se privrednici nisu priključili.

S druge strane, privredni subjekti iz Bijeljine, kojima je sjedište proizvodnje u poslovnoj zoni “Pavlovića put”, nedavno su ukazali na problem nedostatka vodovodne mreže u zoni u kojoj posluju. Neki, kako ističu, vodu čekaju i više od decenije. U gradskoj upravi kažu da su za problem saznali iz medija i da im se niko od privrednika nije obraćao.

DEJAN SAVIĆ načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina

„Što se tiče grada, odnosno resornog odjeljenja za privredu, nismo
imali nikakav zahtjev, nikakvu inicijativu, da li od pojedinačnog
privrednika, od grupe ili od zanatsko preduzetničkog udruženja, od
privrednog savjeta. Nismo imali nikakav zahtjev za rješavanje tih
problema”, rekao je Savić.

Savić objašnjava da ovaj dio grada uopšte nije definisan kao industrijska zona, te da samim tim grad nije u obavezi da finansira izgradnju komunalne infrastrukture.

„Kupovali parcele od privatnih lica, sami regulisali svu tu
potrebnu pravnu regulativu, gradili privredne objekte i danas
obavljaju privredne djelatnosti“, objasnio je Savić, te dodao da će nastojati da riješe taj problem ukoliko im se neko obrati.

U bijeljinskom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ kažu da su neka preduzeća u tom dijelu grada već priključena na vodovodnu mrežu, ali da godinama nije bilo interesovanja za nove priključke.

IVANA STANIŠIĆ, A. D. “Vodovod i kanalizacija” Bijeljina

„Onaj ko je bio zainteresovan da kažem i priključio se na naš sistem
vodosnabdijevanja. Postoje tehničke mogućnosti, naravno uz neke manje ili veće investicije, zavisnosti od udaljenosti od postojeće vodovodne mreže. Mi smo otvoreni da sarađujemo, da dođu, da izađemo na teren“, izjavila je Stanišićeva.

Komentar privrednika koji posluju na ovom prostoru i predstavnika Privrednog savjeta nismo dobili. Ono što su ranije govorili jeste da zbog nedostatka vode imaju problem sa protivpožarnom zaštitom, ali i obezbijeđenjem pitke vode.

“Ako bude interesovanja privrednika, problem će biti riješen”,
poručuju nadležni i podsjećaju da gradska uprava sa 80% novca
finansira sve inicijative za proširenje vodovodne mreže u Semberiji.