Predsjedniku Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu večeras je na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Sarajevo uručena Međunarodna nagrada “Isa-beg Ishaković”.

Iz Komiteta za dodjelu nagrade rečeno je da je Zoran Zaev ne samo značajno unaprijedio odnose u regiji Zapadnog Balkana, nego je pokazao snažno političko liderstvo u kontekstu odlučnijeg približavanja regiona Evropskoj Uniji i NATO-u.

U sazivu Komiteta za 2019. godinu učestvovao je značajan broj akademika poput Mirjane Vuković, Vladimira Beusa, Mirsade Hukić, Lidije Licender-Cvijetić, Marine Katnić-Bakaršić, Abdulaha Šarčevića, Dejana Miloševića, Branislave Rađenović, Slobodana Loge, Dževada Juzbašića i dr.

Ovogodišnji laureat Zoran Zaev izrazio je zadovoljstvo što mu je Komitet odlučio dodijeliti, kako kaže, tu važnu nagradu kojom Bosna i Hercegovina odlikuje svoje prijatelje.

“BiH je krenula tražiti prijatelje i pronašla je mene, uz mene pronašla je i moj multietnički narod Sjeverne Makedonije i za mene to znači samo još više jačanje veza među narodima. Ta nagrada za mene je ogromna, nešto što sam samo mogao sanjati”, dodao je Zaev.

Budući da zna ko je sve odlikovan tom nagradom i za koje zasluge, Zaev kaže da je njemu to još i veća čast jer je prepoznat njegov rad kao mladog političara, a on upravo radi na izgradnji prijateljstva i razumijevanja.

“Ta nagrada je baš zbog prijateljstva. Sarajevo je simbol za sve građane regiona, prkoseći ratovima i gradeći prijateljstva, u tom multietničkom dijelu Balkana ja sam prepoznat kao prijatelj, a upravo ta prijateljstva su nova nada za bolju budućnost koja se gradi na iskustvima iz prošlosti”, naglasio je Zaev.

Predsjednica Komiteta Adila Pašalić-Kreso podvukla je da se nagrada dodjeljuje osobama koje predstavljaju javni, društveni i politički uzor, napominjući da je Zaev upravo političar koji može biti primjer političarima zemalja Balkana.

Pašalić- Kreso i predsjednik Društva utemeljitelja međunarodne nagrade “Isa-beg Ishaković” Amel Suljović, koji se večeras oprostio od te funkcije, dodijelili su Zaevu nagradu.

U umjetničkom dijelu svečanosti učestvovali su orkestar Sarajevske filharmonije predvođen maestrom Dariom Vučićem, dok su kompozicije iz evropske i bosanskohercegovačke kulturne baštine izvele solistice Katarina Kikić, sopran i Vedrana Šimić, sopran.

Svečanosti dodjele nagrade prisustvovali su predstavnici bh. institucija te diplomatskog kora i druge zvanice.

Međunarodna nagrada “Isa-beg Ishaković” dodjeljuje se od 2008. godine, a dobili su je Alija Izetbegović, Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović, Filip Vujanović, Borut Pahor, Heinz Fischer, Recep Tayyip Erdogan, Iveta Radičova, Gjorgje Ivanov te Ilham Alijev.