Evropska filmska akademija nominovala je šest ostvarenja za najbolji evropski film 2019 godine, među kojima su “Bol i slava” Pedra Almodovara i “Oficir i špijun” Romana Polanskog.

Među nominovanim ostvarenjima su “Jadnici” koje je režirao Lađ Lu, “Razbijač sistema” Nore Fingšid, “Favorit” Jorgosa Latimosa i “Izdajnik” Marka Belokija.

Među nominovanim dokumentarcima su ostvarenje iz Sjeverne Makedonije “Medena zemlja”, autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, “Putinovo svjedočenje” Vitalija Manskija, “Nestanak moje majke” Benjamina Barezija, “Selfi” Agostina Ferentea, te ostvarenje “Za Samu” autora Vada al-Katleba i Edvarda Votsa.

Za najboljeg režisera nominovani su Pedro Almodovar za film “Bol i slava”, Roman Polanski za film “Oficir i špijun”, Jorgos Latimos za film “Favorit”, Marko Belokio za film “Izdajnik”, te Selin Skjama za “Portret dame u plamenu”.

Za najbolji scenario nominovani su: Pedro Almodovar za “Bol i slavu”, Marko Belokio, Ludovika Rampoldi, Fančesko Pikolo i Valia Anteli za “Izdajnika”, Selin Skjama za “Portret dame u vatri”, Lađ Lu, Đordano Đederlini i Aleksis Manenti za “Jadnike”, te Robert Heris i Roman Polanski za “Oficira i špijuna”.

Najbolja ženska uloga u evropskom filmu za 2019. godinu biće izabrana između Olivije Kolman (“Favorit”), Trini Darhol (“Kraljica i srce”), Naomi Merlan i Adele Hanel (“Portret dame u plamenu”), Viktorije Mirošničenko (“Binpol”) i Helene Zengel (“Razbijač sistema”).

Za najboljeg glumca nominovani su: Antonio Banderas (“Bol i slava”), Žan Dujardin (“Oficir i špijun”), Pierfrančesko Favino (“Izdajnik”), Levan Gelbakian (“I tada smo plesali”), Aleksandar Šer (“Ganderman”) i Ingvar Sigurson (“Bijeli, bijeli dan”).

Nagrade Evropske filmske akademije biće dodijeljene 7. decembra u Berlinu.