Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić izjavio je da je u Crnoj Gori mali broj žrtava trgovine ljudima, ali da je država spremna da se suoči sa tim izazovom.

On je na međunarodnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu rekao da su ove godine zbog trgovine ljudima procesuirane tri osobe. Nuhodžić je kazao da postoje jake veze između trgovine ljudima i drugih oblika prekograničog kriminala.

“Crna Gora je ove godine presjekla pet lanaca krijumčarskih mreža i razbila četiri organizovane kriminalne grupe. Iako je u izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru i nedavno objavljenom radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24 konstatovan napredak u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala, svjesni smo da je potrebno uložiti dodatne napore”, rekao je Nuhodžić.

On je istakao i da je Vlada kroz Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima od 2019-2024. godine pokazala opredijeljenost da unaprijedi institucionalne kapacitete. Kazao je da je posebno značajno što je unaprijeđeno zajedničko djelovanje svih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou.

“Strategija pokazuje našu odlučnost da se uhvatimo u koštac sa svim aspektima trgovine ljudima, a posebno sa trgovinom u svrhu seksualne eksploatacije, ugovorenim brakovima pripadnika romske i egipćanske populacije, kao i prosjačenjem djece”, tvrdi Nuhodžić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da je u Crnoj Gori mali broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima. On je rekao da ni Crna Gora nije pošteđena trgovine ljudima, a žrtve seksualne eksploatacije su primarno žene i djevojke iz Crne Gore i susjednih balkanskih država, a prislinog prosjačenja uglavnom djeca iz manjinskih etničkih grupa, primarno tokom turističke sezone.

“Prisutni su i ostali oblici iskorišćavanja, poput eksploatacije djece u svrhu prosjačenja, vršenja kriminalne aktivnosti i njihovog korišćenja u oružanim sukobima”, kazao je Brajović.

Brajović je rekao da je Crna Gora rano počela sa izgradnjom sistema suzbijanja trgovine ljudima i da je država ratifikovala najvažnije međunarodne dokumente u toj oblasti.

“Trgovina ljudima je zločin koji najviše pogađa nestabilne regione i eskalira u vremenima kriza, ali je to problem svjetskih razmjera”, kazao je Brajović.

Konferenciju je organizovao Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Generalnim sekretarijatom NATO-a za žene, mir i bezbjednost.