Dva ilegalna migranta iz Sirije poginula su rano jutros u Sloveniji u prometnoj nesreći koju je izazvao njihov vozač, 42-godišnjak iz Bosne i Hercegovine.

Kako je objavila slovenska policija, nesreća se dogodila oko 1 sat i 30 minuta poslije ponoći, na autocesti koja vodi iz Ljubljane prema Kopru, na dionici Brezovica-Vrhnika.

Vozač je u vožnji od Ljubljane prema Vrhniki pretjecao teretno vozilo, ali je prilikom vraćanja u desni prometni trak izgubio kontrolu i udario u zaštitnu ogradu, nakon čega se automobil počeo prevrtati, pojasnila je policija.

Iz prtljažnika su pri tome ispale tri osobe, od čega su dvije poginule, dok je treća zadobila ozljede opasne po život.

U vozilu je uz vozača bilo još osam osoba, državljana Sirije koji su prije toga ilegalno prešli državnu granicu, a još jedna osoba iz te grupe je u nesreći dobila lakše ozljede, kazao je na konferenciji za novinare Primož Kadunc iz policijske uprave Ljubljana, prenosi Hina.

Prema nalazu policije, državljanin Bosne i Hercegovine koji je upravljao vozilom preuzeo je migrante u Sloveniji nakon što su ilegalno prešli granicu, smjestivši trojicu u prtljažnik, dok su ostali bili na zadnjem sjedištu. U vozilu je nakon nesreće nađena i jedna maloljetna osoba koja nije bila ozlijeđena.

Vozaču koji je izazvao tešku nesreću sa smrtnim posljedicama određen je pritvor, a nakon prikupljanja dodatnih podataka protiv njega će se pokrenuti kazneni postupak, kako zbog prometne nesreće tako i zbog organiziranja ilegalnog prijevoza migranata.

Za vozača je određeno i utvrđivanje moguće prisutnosti alkohola u tijelu, ali rezultati još nisu poznati, dok je kod migranata otkrivena sumnja na tuberkulozu, objavila je slovenska policija.

Svi preživjeli migranti iz Sirije koji nisu ozlijeđeni u nesreći zatražili su u Sloveniji azil, potvrdila je policija.

Autocesta prema Kopru bila je jutros zbog nesreće i policijskih aktivnosti zatvorena punih pet sati.