Predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella primio je danas u Rimu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića. 

Predsjednik Italije i član Predsjedništva BiH razgovarali su o odnosima između dvije zemlje, za koje su konstatirali da su jako dobri, posebno na polju ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene, uz perspektivu daljeg jačanja i unapređivanja. 

Mattarella je pozdravio dogovor postignut u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a dao je punu podršku i evropskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana. 

Džaferović se zahvalio Mattarelli na podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini na našem EU i NATO putu, kao i sveukupnom napretku naše zemlje, te ga pozvao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. 

Nakon prijema kod Mattarelle, Džaferović je prisustvovao i svečanoj ceremoniji zatvaranja sastanka na visokom nivou “Sloboda od nasilja: mir, sigurnost i prevencija sukoba u Agendi za održivi razvoj UN-a”, čiji je domaćin bio predsjednik Italije. 

Ovaj sastanak organizirali su Međunarodni centar Nizami Gandžavi i Italijansko društvo za međunarodne organizacije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.