Dok spasitelji u Albaniji po ruševinama traže preživjele, apeli za pomoć odaslani su diljem svijeta. Građani i gospodarstvenici iz naše zemlje odgovorili su na poziv i za dva dana prikupili više od 120 tona humanitarne pomoći. Akcija prikupljanja pomoći i dalje traje, a najpotrebniji su prehrambeni proizvodi, higijenske potrepštine, lijekovi, posteljina i madraci.

Tim za potragu i spašavanje iz ruševina Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji broji između 50 i 70 obučenih spasilaca, spreman je i na poziv nadležnih službi za nekoliko sati već bi mogao biti u Albaniji.

“Tim ima svu potrebnu opremu od pasa pa do onoga što je lična oprema tih spasioca članova tima pa do geofona kamera koje su prilagođene za takvo traženje u ruševinama i nije im potrebna nikakva dodatna oprema”, kazala je Majda Kovač, portparolka Federalne uprave civilne zaštite.

Iz Konzulata Albanije kažu da je trenutno na terenu veliki broj spaslilačkih timova iz nekoliko zemalja. Gradu Draču, koji je skoro u potpunosti uništen, trebat će godine da se oporavi, ali u ovom trenutku primarno je osigurati humanitarnu pomoć.

Apel za pomoć čuli su građani Bosne i Hercegovine, ali i privrednici. U zavisnosti od mogućnosti neko pomaže novčano, a neko u robi. Iz organizacije Pomozi.ba kažu da je za dva dana prikupljeno oko 120 tona humanitarne pomoći. Prvi konvoj prema Draču trebao bi krenuti najkasnije za 10 dana.

Maja Arslanagić, portparolka Pomozi.ba:

“Svi oni koji žele pomoći i dalje to mogu uraditi pozivom na broj 17013 na kojem doniraju 2KM također to su i računi paypall Udruženja Pomozi.ba, a mogu donijeti i stvari u prostorije našeg udruženja”.

Zvaničnu pomoć Albaniji trebala bi uputiti i država Bosna i Hercegovina. Naime, na sjednici Vijeća ministara koja je zakazana za 3. decembar, trebalo bi da bude donesena odluka o upućivanju pomoći zemlji pogođenoj nizom zemljotresa.

Albansko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je od posljedica zemljotresa poginulo najmanje 45 osoba, a Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je povrijeđeno najmanje 790 osoba.