U neredima tokom antivladinih protesta na jugu Iraka poginule su najmanje 42, a ranjeno je više od 330 osoba.

Širom Iraka i dalje traju antivladini protesti, a do sukoba između demonstranata i policije je došlo u Nasiriyahu, glavnom gradu provincije Dhi Qar i Najafu, glavnom gradu istoimene provincije.

Do nereda u Nasiriyahu je došlo na mostovima Al Naser i Al Zaitoonn koji povezuju grad na obalama Eufrata, a na kojim demonstranti četvrti dan zaredom blokiraju saobraćaj.

Iračke snage sigurnosti tokom intervenciju su koristile i vatreno oružje, a neimenovani izvori iz bolnica u Nasiriyahu saopćili su da je život izgubilo najmanje 32, a da je ranjeno više od 230 osoba.

Lokalne vlasti su proglasile zabranu izlaska na ulice sve dok policija ne uspostavi red.

Premijer Iraka Adel Abdul-Mahdi ekspresno je smijenio generala Jemila al-Shammarija koji je sinoć imenovan na funkciju koordinatora intervencija na demonstracijama.

Do sličnih nereda danas je došlo i na antivladinim protestima u centru iračkog Najafa.

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od stotinu ih je ranjeno u neredima ispred mauzoleja šijitskog klerika Muhammeda Bakira al-Hekima.

Dok lokalne vlasti mole mještane da bolnicama doniraju krv za liječenje ranjenika, irački premijer Abdul-Mehdi je imenovao vojnog pročelnika u Najafu, a zadaću uspostave reda na ulicama tog grada dao je generalu Aliju al-Hashimiju.

Irak je poprište višedecenijske duboke političke i sigurnosne krize, a od početka oktobra traju i antivladini protesti na kojima demonstranti traže ostavku premijera Adela Abdul-Mahdija.

Prema podacima Komisije za ljudska prava, od početka protesta u Iraku je smrtno stradalo najmanje 336 osoba, a u neredima na ulicama povrijeđeno je blizu 15.000 ljudi.