Prosvjetni radnici u Hrvatskoj su na izjašnjavanju većinom od oko 90 odsto odbili Vladinu ponudu, stoga se štrajk u obrazovnom sistemu nastavlja, objavili su danas sindikalni lideri.

Nakon dva dana provođenja sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo je 95,26 odsto izašlih u osnovnim, te 88,93 odsto u srednjim školama, rečeno je na konferenciji za novinare.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Prosvjetni radnici na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plata u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 odsto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 odsto svima u javnim službama.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će sa sindikalcima stupiti u kontakt kada se objave rezultati izjašnjavanja, te će zavisno od tih rezultata Vlada preduzeti sljedeće korake.

Današnjim danom štrajka, učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su tri sedmice nastave. Prema najavi ministarke znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslate opcije za nadoknadu nastave koju su učenici izgubili zbog štrajka.

Jutros je objavljeno da je 88 odsto štrajkača iz Sindikata Preporod odbilo Vladinu ponudu, pa će i taj obrazovni sindikat nastaviti štrajk u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju njegove podružnice.