Komandantica NATO-štaba u Sarajevu brigadna generalica Marti J. Bissell uputila je danas čestitke u povodu predstojećeg Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 1. decembra i 14. godišnjice njihovog ustroja.

“U proteklih 17 mjeseci, koliko sam na dužnosti komandantice NATO-štaba Sarajevo, bila sam u prilici posjetiti sve brigade OSBiH i puno jedinica u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazala je generalica Bissell u izjavi za medije u kasarni „Rajlovac“, gdje je prisustvovala svečanosti upriličenoj u povodu obilježavanju Dana i godišnjice OSBiH.

Istaknula je kako se tokom tih posjeta uvjerila da su svi veoma profesionalni i da su intenzivno angažirani na poboljšanju interoperabilnosti u skladu s NATO standardima.

“Ponosna sam što mogu služiti ‘rame uz rame’ s oficirina, podoficirima i vojnicima OSBiH i ponovila bi riječi generala Mašovića (načelnika ZŠ OSBiH) da je Oružanim snagama potrebno više novca kako bi mogli povećati plaće vojnicima i modernizirati OSBiH”, dodala je generalica Bissell.

Poručila je, istovremeno, da je NATO-štab Sarajevo, koji je 15 godina prisutan u Bosni Hercegovini, i nadalje predan i opredijeljen da pruža podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu dostizanja sposobnosti i odgovarajućih kapaciteta.