Muškarac koji je juče izvršio napad na Londonskom mostu, bivši je zatvorenik koji je bio osuđen za terorizam. Policija je ustanovila da je riječ o 28-godišnjom Usmanu Kanu, koji je bio u zatvoru, ali je oslobođen prošle godine.

Kan je jučer ubio dvije osobe, a tri povrijedio, nakon čega ga je ubila policija.

Policija je napad u Londonu okarakterisala kao teroristički.

“Osuđen je za terorizam 2012. godine i poznat je vlastima. Uslovno je pušten u decembru 2018. godine”, rekao je zamjenik direktora Scotland Yarda Neil Basu.

On je rekao da je napadač usmrtio dvije osobe, među kojima je jedna žena, a ranio tri. Napad je počeo tokom konferencije o rehabilitaciji zarobljenika u Fishmongers Hallu, a zatim se nastavio na Londonskom mostu, gdje je napadač ubijen.

Basu je ranije izjavio da je napadač preminuo nakon što ga je policija upucala tokom intervencije. Policija je saopćila i da je napadač nosio lažnu eksplozivnu napravu.

Na mjestu događaja i dalje su opsežne sigurnosne mjere. Policija je zatražila od građana da budu daleko od mjesta napada.

Mjere sigurnosti u Londonu su pojačane i najavljeno je da će tako ostati do daljnjeg. Obustavljena je i aktuelna predizborna kampanja uoči predstojećih prijevremenih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.