Izložbom povijesnih artefakata, dokumenata i fotografija iz ’50. i ’60. godina prošlog stoljeća, autora Emira Spahića, te izvedbom predstave o životu Alekse Šantića “Što te nema”, Narodno pozorište Mostar (NPM) obilježilo je sinoć 70 godina postojanja.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović izjavio je kako je ova izložba kronološki obuhvatila promotivne materijale, dokumente i fotografije predstava nastalih u produkciji Narodnog pozorišta Mostar u periodu ’50. i ’60. godina prošlog stoljeća, od samog osnivanja te teatarske kuće.

“Nakon izložbe upriličena je i kazališna predstava o životu Alekse Šantića ‘Što te nema’, a zanimljivo je spomenuti i to kako je prva predstava izvedena u NPM-u bila Hasanaginica po tekstu Alekse Šantića. To je neka mala, kratka poveznica između samih početaka i onog što se danas događa na sceni Narodnog pozorišta Mostar”, kazao je Mujkanović.

Narodno pozorište Mostar svoju prvu premijeru izvelo je 27. studenoga 1949. godine na sceni radničkog društva Abrašević, a dvije godine kasnije ansambl Narodnog pozorišta prešao je u novu zgradu u kojoj i danas djeluje.

Izložba o počecima rada i sinoćnja predstava samo su dio aktivnosti koje je Narodno pozorište Mostar pripremilo u okviru obilježavanja 70. godišnjice postojanja.

“Nismo htjeli organizirati samo jedan događaj ili više događaja tijekom jednog ili dva dana jer smatramo da publika ne može konzumirati toliki broj informacija, a s druge strane i sam jubilej od 70 godina postojanja zaslužuje da se o njemu govori tijekom cijele godine. Centralni i najvažniji događaj proslave, uvjetno rečeno, mogao bi biti promocija monografije Narodnog pozorišta koja je već sada pri kraju i bit će predstavljena naredne godine u programu Međunarodnog festivala komedije ‘Mostarska liska'”, istaknuo je Mujkanović.

Tijekom siječnja 2020. godine Pozorište će upriličiti i niz kazališnih predstava za koje će ulaz biti besplatan.

Mujkanović je najavio i kako će biti organizirane posjete Pozorištu za učenike osnovnih i srednjih škola, određene interaktivne radionice i te brojni drugi sadržaji.

Narodno pozorište trenutno radi jednu, po Mujkanovićevim riječima, jako važnu kazališnu predstavu.

“Predstava je važna zbog same tematike, a govori o identitetima. Radimo je s kolegama iz Hrvatskog narodnog kazališta, a koproducent je i Studio za izvedbene umjetnosti iz Mostara i mislim da će predstava premijeru doživjeti u prosincu ove godine. Što se tiče skorije budućnosti, planiramo raditi predstavu po tekstu Martine Mlinarević, dolazi nam i Mostarska liska, ali i drugi važni projekti”, kazao je Mujkanović.

Istaknuo je kako je ovogodišnja kazališna sezona Narodnog pozorišta u Mostaru najuspješnija u posljednjih tridesetak godina, što, po njegovim riječima, i priliči velikom jubileju kojeg Pozorište slavi.