U Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu danas se održava tradicionalni božićni bazar, koji organiziraju uposlenici te ambasade. Kupovinom na bazaru, posjetioci učestvuju u akciji prikupljanja sredstava u dobrotvorne svrhe.

Kao i svake godine, prihod će biti doniran udruženjima kojima je pomoć potrebna.

Bazar je otvorila njemačka ambasadorica Margret Uebber, kojoj će ovo biti prvi Božić u Sarajevu.

“Za mene je Božić sastati se sa dragim prijateljima, sa kolegama, uz neko svečano, fino jelo, provesti jedno divno popodne ili veče zajedno”, kaže ambasadorica Uebber.

Iako se pred praznike užurbano radi, ambasadorica ističe kako je ovo i vrijeme promišljanja, vrijeme kada trebamo da se sjetimo naših porodica, naših najbližih.

“Ovi dani su jednostavno dani slavlja, dani razmišljanja i promišljanja. Želimo danas svim posjetiocima da damo mogućnost da provedu jedan divan dan sa svojim najmilijima na Božićnom bazaru. Naša namjera jeste da i mi vama, vašoj divnoj zemlji uzvratimo na neki način. Zato smo odlučili da i ovogodišnji prihod damo u humanitarne svrhe”, naglasila je njemačka ambasadorica.

Osim humanitarnog karaktera, bazar je godinama prepoznatljiv po veseloj i opuštenoj prazničnoj atmosferi i ugodnom druženju. Posjetioci uživaju u raznovrsnoj ponudi, od tradicionalnih kulinarskih specijaliteta do unikatnih rukotvorina, adventskih vijenaca i ukrasa.

Predstavnici lokalnih inicijativa i udruženja osoba s poteškoćama, s kojima Ambasada SR Njemačke blisko sarađuje, predstavili su svoje proizvode i ručne radove.

Bazar će biti otvoren do 16.00 sati.