U Sarajevu je danas upriličena promocija monografije “70 godina – 70 generacija”, povodom obilježavanja 70 godina postojanja Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu “Seljo”. Kroz “Selju” je prošlo više od 25.000 članova.

Urednik monografije Miroslav Pilj, rekao je da je velika odgovornost pripremiti ovakvu monografiju.

“Poseban izazov mi je bio ne napraviti nešto uobičajeno, tipično ili klasično jer ‘Seljo’ nikada nije bio ni tipičan, ni uobičajen, ni klasičan. Osnovni cilj bio je da napravimo romansiranu monografiju. Osim uvodnog dijela u kojem smo pobrojali sve ono što je ‘Seljo’ postigao od samog početka pa do ’70. ili ’80. godina, pozvali smo i priliku dali svim ljudima koji su ili bili dio ‘Selje’ ili su se osjećali dijelom ove velike porodice. U proteklim mjesecima prikupljali smo njihove autentične priče”, rekao je Pilj.

Direktor ACUS “Seljo” Dževad Kordić podsjetio je na historiju ovog kulturnog centra.

Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu “Seljo” osnovan je 1949. godine, kao članica Univerziteta u Sarajevu pod nazivom UKUD “Seljo”, kako bi se studentima omogućilo iskazivanje talenata u oblasti kulturno-umjetničkog amaterizma. Afirmisao se vrijednim i nesvakidašnjim umjetničkim rezultatima, koji prevazilaze okvire standardnih amaterskih interesovanja i dostignuća.

“Slaviti 70 godina je veliki jubilej, to morate svi priznati. Oko 25.000 ljudi, članova ‘Selje’ je od 1949. godine do danas živjelo i radilo od ‘Selje’. ‘Seljo’ je radio u kontinuitetu”, rekao je Kordić navodeći da nisu prekidali rad ni u ratnim godinama.

Podsjetio je da su prve turneje, neke 1956. godine, bile na zajednički pasoš.

“Od 1972. godine počinje zlatni period ‘Selje’, kada je tekao ‘med i mlijeko’. Moglo se raditi i posvetiti kulturi u svakom pogledu. Onda dolazi period kada počinju previranja u bivšoj državi i rat kada je ‘Seljo’ nastavio da radi. Bili su tu koncerti u podrumu Pozorišta mladih i malo većim haustorima”, podsjetio je Kordić.

Godine 1995. ponovno se okuplja veći broj članova “Selje”.

“Dobrim dijelom smo uspjeli da obnovimo cjelokupan repertoar. Vremena se brzo mijenjaju, a mi se prilagođavamo, koliko možemo. Veoma je bitno da smo postali samoodrživi”, istakao je Kordić.

U okviru obilježavanja velikog jubileja, u Domu mladih u Sarajevu sutra će biti održan svečani koncert na kojem će učestvovati više od stotinu članova “Selje”.

“Sutra će se predstaviti osam ansambala i sekcija ‘Selje’, bit će postavljena izložba ateljea ‘Seljo’, zatim horovi, vokalni ansambli i orkestri…”, rekla je dirigentica i voditeljica ansambla “Corona” Tijana Vignjević.

Promocija monografije povodom 70 godina postojanja AKCUS "Seljo"
Foto: Samir Yordamoviç – Anadolu Agency

Brojni su poznati i ugledni operski umjetnici, dirigenti, majstori plesa i narodnih igara i pjesama, književnici, dramski i likovni umjetnici, muzičari, naučni i estradni radnici, počinjali karijere upravo u “Selji”. Među njima su: Himzo Polovina, Zehra Deović, Safet Isović, Zdravko Čolić, Haris Džinović, Ismeta Dervoz, Bato Zurovac, Miroslav Homen, Slobodan Dodo Kovačević, Franjo Hlubna, Milivoje Mišun Đurović, Refik Kulić, Rudi Alvađ, Drenko Orahovac, Rejhan Demirdžić, Minka Muftić, Admir Glamočak, Irina Dobnik, Jasmin Geljo, te pop-rock sastavi “Indeksi”, “Kodeksi”, “Kamen na kamen”…

AKCUS “Seljo” je u dva navrata dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i to 1981. godine, kolektivna nagrada kao Univerzitetsko-kulturnoumjetničko društvo “Slobodan Princip Seljo”, te 1979. godine, nagrada ansamblu “Prijatelji” koji u sastavu “Selje” aktivno djeluje već oko 60 godina.

Takođe su dobitnici godišnje nagrade Kantona Sarajevo za doprinos u kulturi, 2000. godine.

AKCUS “Seljo” je dobitnik i brojnih nagrada na univerzitetskim međunarodnim festivalima i gostovanjima, a ostvario je saradnju sa univerzitetima na prostoru bivše Jugoslavije i univerzitetima iz Evrope.