Evropska fudbalska federacija UEFA večeras je u Bukureštu obavila žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano od 12. juna do 12. jula naredne godine prvi put u 12 država.

Još prije žrijebanja bilo je poznato da će reprezentacija Bosne i Hercegovine, ukoliko kroz utakmice plej ofa Lige nacija izbori plasman na EURO, igrati u E-grupi u kojoj je nosilac Španija, a današnjim žrijebom je određeno da u toj grupi još igraju Poljska i Švedska.

Na EURU 2020 će igrati 24 reprezentacija u šest grupa. Najinteresantnija je F-grupa u kojoj će igrati svjetski i evropski prvak Francuska i Portugal, zatim Njemačka, te pobjednik plej ofa A-Lige nacija.

Uvodni susret EP biće igran 12. juna u Rimu, dok je finale na rasporedu 12. jula u Londonu. Pored glavnih gradova Italije i Velike Britanije, EURO će se još igrati u St. Peterburgu, Minhenu, Bakuu, Budimpešti, Bukureštu, Amsterdamu, Bilbau, Glazgovu, Dablinu…

Prvi protivnik “Zmajeva” u plej ofu B-Lige nacija, 26. marta 2020. u Zenici biće Sjeverna Irska, a pobjednik tog meča biće domaćin i finalnog susreta 31. marta, kada će ugostiti boljeg iz meča Slovačka – Republika Irska.

Za tri preostala mjesta kroz plej of Lige nacija boriće se još 12 reprezentacija u tri grupe. U A-Ligi će igrati Island, Bugarska, Mađarska i Rumunija, u C-Ligi Škotska, Norveška, Srbija i Izrael, te u D-Ligi Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusija.

Grupe EP:
A-grupa: Italija, Švajcarska, Turska, Vels;
B-grupa: Belgija, Rusija, Danska, Finska;
C-grupa: Ukrajina, Holandija, Austrija, pobjednik “plej ofa” D-lige;
D-grupa: Engleska, Hrvatska, Češka, pobjednik “plej ofa” C-lige;
E-grupa: Španija, Poljska, Švedska, pobjednik “plej ofa” B-lige;
F-grupa: Njemačka, Francuska, Portugal, pobjednik “plej ofa” A-lige;

  • plej of A-Lige: Island, Rumunija, Bugarska, Mađarska
  • plej of B-Lige: BiH, Sjeverna Irska, Slovačka, Irska
  • plej of C-Lige: Škotska, Izrael, Norveška, Srbija
  • plej of D-Lige: Gruzija, Bjelorusija, Sjeverna Makedonija, Kosovo