Prvi decembar je Dan Oružanih snaga Bоsne i Hercegovine. Prethodnih dana, održan je niz događaja tim povodom. Oružane snage predstavljaju jednu od najbolje i najuspješnije provedenih reformi u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH čestitao je godišnjicu osnivanja Oružanih snaga, poželivši im da budući zadaci i misije uvijek budu uspješne. Da li su profesionalni vojnici adekvatno plaćeni, šta Oružane snage čeka u procesu približavanja NATO-u?

Ovo su neka od pitanja na koja, između ostalog, odgovara Sead Jusić, zamjenik ministarke odbrane BiH.

Osim mirovnih misija širom svijeta, pokazale su se kao uspješne, pomažući stanovništvu tokom vremenskih nepogoda.

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine, izjavio je kako je iluzorno očekivati da vojnik sa plaćom nižom od 1000 KM bude stimuliran.

“Ako se hoće imati Oružane snage, to se mora promijeniti”, rekao je Jusić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić čestitao je godišnjicu osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poželivši im sreću u budućem radu, te da budući zadaci i misije uvijek budu uspješne.

“Hvala vam za vaš rad, trud i požrtvovanost vojnom pozivu. Hvala vam na svemu što činite za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene građane u vanrednim i teškim situacijama. Bez obzira na sve izazove s kojima se susrećete, hrabro stojite na svom putu obavljajući najteže zadatke. Svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i učestvujući u mirovnim misijama u svijetu, dajete značajan doprinos. Svi smo ponosni na vas zbog toga”, navodi Komšić u čestitki.