U Srbiji danas stupaju na snagu izmjene Krivičnog zakona kojima je predviđena doživotna zatvorska kazna za ubice djece. Ove izmjene počinju da se primjenjuju poslije skoro tri godine od inicijative Igora Jurića, osnivača Fondacije “Tijana Jurić”, da se ubice djece doživotno sklone sa ulica.

Parlament Srbije je u maju usvojio izmjene Krivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična djela za koja je, prema važećem zakonu, predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da će ovo biti snažna podrška u borbi protiv silovatelja.

“Ovaj zakon omogućit će značajno strožije kažnjavanje povratnika, nikome neće moći da se ublaži kazna”, rekao je Stefanović.

On je pojasnio da će se kod najtežih krivičnih djela povratnicima izricati kazna koja neće moći da bude manja od polovine maksimalno propisane kazne, te je naglasio da neće biti mogućnosti otpusta za najteže zločine, prenose beogradski mediji.