Zima je pred vratima, temperature su sve niže. Uprkos najavama i apelima za zatvaranje, kamp “Vučjak” je i dalje mjesto na kojem boravi stotine migranata, u uslovima nedostojnim čovjeka.

Crveni križ iz Njemačke dopremio je jutros donacije na Vučjak. Paketi za migrante sadrže hranu namijenjenu za doručak i higijenske proizvode.

Njemački Crveni križ na ovaj način želi pružiti podršku lokalnom Crvenom križu.

“Njemački Crveni križ na Vučjak donosi pakete u kojima se nalaze higijenski proizvodi i hrana koja će se služiti za doručak. Ovdje boravimo i donosimo pomoć već nekoliko dana”, rekao je Aleksandros Kataropulos iz Crvenog križa.

Međutim, migranti se i dalje suočavaju sa uobičajenim problemima koji im otežavaju boravak, svaki dan.

Situacija na Vučjaku i dalje je katastrofalna. Migranti se žale na nedostatak hrane i pitke vode, a dodatno im situaciju otežava vrijeme koje je svakim danom sve hladnije.

“Stanje je katastrofalno, sinoć je bilo najhladnije do sada, vjerujem da su temperature bile ispod nule. Jutros kad smo ustali na travi smo vidjeli mraz, a u lokvama se voda zamrznula. Ovdje su minusi, a mi nemamo ni blizu dovoljno deka da se možemo pokriti”, priča Vini iz Indije.

Neki se vrate iz pokušaja da pređu granicu ili, kako migranti kažu, sa gejma, pa su prebačeni u “Vučjak” gdje se pri samom dolasku razočaraju situacijom u kampu, gdje nemaju ni osnovna sredstva za život.

“Navečer ne mogu zaspati od hladnoće, mislio sam da je problem samo prelazak preko granice, ali sada sam uvjeren da je problema puno više od toga”, kaže Hajrulah iz Afganistana.

Iz Crvenog križa Njemačke također ističu kako situacija nije nimalo zadovoljavajuća te da su uslovi u ovom kampu krajnje nehumani.

“Ovdje je sve problem, nedostatak hrane, higijenskih sredstava. Sve je jako loše, a pogotovo vrijeme koje je užasno hladno. U ovakvim uslovima bilo bi neizdrživo svakom ljudskom biću”, kaže Aleksandros Kataropulos iz Crvenog križa Njemačke.

Svakim danom, u Unsko-sanski kanton stiže sve veći broj migranata, a zima je pred vratima. Ovi ljudi su svaki dan u sve težoj situaciji, a migrantskoj krizi se ne nazire kraj.