U Trebinju trenutno rade Akademija likovnih umjetnosti, Fakultet za proizvodnju i menadžment, te Viša škola za hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Nekadašnje ideje da u Trebinje budu otvoreni Agromediteranski i Arhitektonski fakultet, do danas nisu realizovane.

Studenti trebinjskih fakulteta kažu da bi morala postojati mogućnost da se u ovom gradu otvore još neki fakulteti, kako bi srednjoškolci imali izbor, ali navode i neke druge razloge da Trebinje postane univerzitetski centar.

VANjA ATELjEVIĆ, student Fakulteta za proizvodnju i menadžment

To bi bilo važno za Grad i region uopšte, jer prije svega mladi ljudi danas nemaju finasija i slično, trebali bi da imaju više izbora za studiranje, pogotovu Grad kao što je Trebinje koji se razvija

ANĐELA TASOVAC, student Fakulteta za proizvodnju i menadžment

Mislim da Trebinja treba postati univerzitetski centar i da bi to prouzrokovalo veći odziv naših građana time bi se povećao broj obrazovanih ljudi, a tako bi privukli i strane državaljane i time bi Trebinje uzdigli na neki veći nivo

Kako bi se stiglo do univerzitetskog centra, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Dušan Jokanović kaže da su potrebne godine i godine predanog rada. Ujedno tvrdi da Trebinje jeste mali univerzitetski centar u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo., sa ova dva fakulteta i jednom višom školom

DUŠAN JOKANOVIĆ, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment

Osnivanje univerziteta i bivstvovanje centra univerziteta u jednom gradu kao što je Trebinje jedan poduhval koji zahtjeva ogromnu elaboraciju, koordinaciju i sinhronizaciju između visokoškolskih ustanova struke Ministarstva nauke i tehnologije i lokalne zajednice.

VESELIN BRKOVIĆ, dekan ALU Trebinjе

Svaki govor o univerziteu trebao bi zapravo da bude govor o razvoju jedne zemlje, zbog toga se o ovako ozbiljnim pitanjima ne bi moglo govoriti bez jedne ozbiljne stručne analize koja bi trebala da da odgovor na pitanje šta, zašto i kako da bi mogli govoriti nešto preceiznije o tome trebamo govoriti o tome koji nama fakulteti trebaju.

Bivši profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu Borko Sorajić ističe da postoje sve mogućnosti za otvaranje jednog manjeg univerziteskog centra, a on se posebno osvrće na poljoprivredu, jer ovaj prosotor Hercegovine ima odlične potencijale za tako nešto.

BORKO SORAJIĆ, profesor biotehničkih nauka

Poljoprivredna proizvodnja je ovdje oduvijek bila od stočarstva, a sami položaj Trebinja i južnog dijela opredjeljuje za agormediteranske kulture , odnosno proizvodnja grožđa, vina itd…

Ideja o otvaranju Poljoprivrednog fakulteta, zatim arhitektonskog, medicinskog, prije Foče ostalo je mrtvo slovo na papiru. Iako je to zahtjevan posao, rezultati bi bili vidljivi. Trebinje kao akadmeski centar bi zasigurno bio veliki iskorak za Grad,a kapaciteti postoje.