Samit Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama 2019. (COP25) počeo je u Madridu uz učešće predstavnika iz 196 zemalja.

Ovaj samit traje dvije sedmice i počeo je prenosom funkcije predsjedavajućeg na čileanskog ministra za ekologiju Karolinu Šmit (Carolina Schmidt).

Konferencija je trebalo da bude održana u Čileu, ali je prebačena u Španiju zbog velikih antivladinih protesta.

Šmitova je sastanak nazvala i “konferencijom sprovođenja” jer će delegati pokušati da riješe sporna pitanja sa prošlogodišnjeg samita u Katovicama u Poljskoj.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) smatra kako su nedovoljne aktivnosti na zaustavljanju klimatskih promjena.

”Moramo zaustaviti rat protiv prirode“, rekao je Gutereš.

Podsjetio je kako su globalno zagrijavanje i nivo mora dosegli rekorde u posljednjih pet godina, da se glečeri otapaju, a bioraznovrsnost je pod prijetnjom.

Zemlje koje učestvuju na COP25, tokom konferencije koja će trajati do 13. decembra, ističu kako je potrebno govoriti o obećanjima za ispunjenje obaveza propisanih Pariskim sporazumom iz 2015. godine, dok aktivisti vjeruju da to neće biti dovoljno i da je potrebno donijeti nove odluke.

Učešće na konferenciji najavila je i 16-godišnja švedska aktivistica Greta Tunberg (Thunberg) koja će katamaranom preći preko Atlanskog okeana i sutra doputovati u Portugal.

Očekuje se da će se Tunberg sastati s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom.