Mnogobrojne delegacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i mladi, okupili su se danas u Sarajevu na regionalnom skupu organizovanom u okviru programa “Dijalog za budućnost”.

Regionalna dijaloška platforma prilika je, istaknuto je, da se identifikuju problemi koji negativno utiču na društvenu koheziju, te da se daju preporuke, ali i definišu prioriteti u njihovom rješavanju.

“Sedmica dijaloga” organizovana je u okviru zajedničkog programa Ujedinjenih nacija “Dijalog za budućnost” koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNESKO, uz finansiranje Fonda UN-a za izgradnju mira.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu podsjetila je da su program inicirali lideri regiona koji su generalnom sekretaru UN-a uputili pismo u kojem traže da se investira u programe socijalne kohezije, izgradnje povjerenja i međusobnog poštovanja, kao i solidarnosti.

Na današnjem skupu promoviše se dijalog i komunikacija, a druga komponenta programa, dodala je Sinanoglu, tiče se poboljšanja vrlina kod mladih u komunikaciji i kritičkim sposobnostima, dok je treća komponenta da se pomogne u kreiranju mreža između građana regije.

Kako je potvrdila, kao rezultat događaja biće pokrenut instrument za male grantove kroz koji će biti finansirane ideje koje promovišu vrijednosti istaknute na skupu.

Brojna delegacija došla je iz Crne Gore zbog čega je rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u toj zemlji Fiona Mekkluni kazala da to dokazuje opredijeljenost vlasti za socijalnu koheziju i razvoj regije.

Ambasador et lardž Ministarstva spoljnih poslova BiH Miloš Prica ocijenio je da je dijalog važan među različitim zajednicama unutar zemlje, ali i zemalja regije, zbog sveopšteg progresa država.

Jedna od učesnica skupa bila je i Mevlida Mehanović iz Udruženja žena povratnica “Podrinjka” iz Srebrenice koja je ukazala na brojne izazove i probleme stanovnika u ruralnim zajednicama.

Ciljevi zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost” su osnaživanje adolescenata i mladih za konstruktivno djelovanje i liderstvo, podržavanje međukulturalnog dijaloga, objektivnog medijskog izvještavanja, te društvenog i političkog osnaživanja žena.

Tokom “Sedmice dijaloga” biće organizovan niz događaja u Sarajevu i Banjaluci do 3. decembra, na kojima će se učesnici baviti pitanjima obrazovanja, upošljavanja, povjerenja u društvu, povjerenja u institucije, te jačanja društvene kohezije.