Prosvjetni sindikati i Vlada, nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama, danas su postigli dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju, čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je, nakon pregovora sa predstavnicima prosvjetnih sindikata, da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, te da od sutra kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je “u trokoraku”, kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine, te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Povećat će se božićnica i regres s 1.250 (170 eura) na 1.500 kn (200 eura), kao i dodatak na djecu s 500 na 600 kuna (67 na 81 euro).

Plenković je naglasio kako Vlada zbog stanja proračuna nije bila u stanju omogućiti povećanje koeficijenta za 6,11 posto s početkom rujna, kako su sindikati zahtijevali, i time prekinuti štrajk, te kako je ovo rješenje kompromisno i održivo.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjeg školstva Branimir Mihalinec je najavio kako će koeficijent u konačnici biti povišen za 13 mjeseci, odnosno za traženih 6,11 posto. Ocijenio je kako je borba protiv nasilja jako važna za zaposlene u školama, te kako je štrajk dijelom bio motiviran upravo uvjetima rada.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.