Da se može preći sa riječi na djelo kada se govori o očuvanju okoliša, primjer je Sarajka Naida Pandžić. Ona već duži period jednu izuzetno štetnu vrstu otpada, plastične kese, pretvara u umjetnost.

Tridesetogodišnja Naida Pandžić nakon završene srednje škole tražeći posao nije sjedila skrštenih ruku. Izrađivala je ručne radove, nakon čega je dobila ideju da započne posao koji je koristan za okoliš, a ujedno inovativan. Od plastičnih kesa počela je izrađivati, cekere, kabanice, odjelca
za pse, pa čak i haljine. S obzirom na to da su ovi ekoproizvodi prihvaćeni na tržištu, Naida je odlučila proći i sve dodatne obuke kako bi zadovoljla i najrigoroznije kriterije.

NAIDA PANDŽIĆ, bh. inovatorica

“Imamo jako puno otpada, obzirom da koristimo kesu jednu
negdje oko 15 minuta maksimalno. Prvo ide prikupljanje, kese se moraju oprati i očistiti, da bi bile higijenski prihvatljive. Onda dolaze kod koleginica koje ih režu, peglaju i pripremaju za šivenje”, rekla je Pandžić.

Naida trenutno ima pet uposlenika, u narednom periodu planira povećati njihov broj.

NAIDA PANDŽIĆ, bh. inovatorica

“Poruka koju želimo da šajemo, obzirom da zapošljavamo osobe sa
poteškoćama, jeste da i njim treba dati šansu. Pozvala bih sve
poduzetnike koji se još uvijek dvoume da pređu na taj korak, da osobama sa poteškoćama daju priliku da se pokažu”, kazala je Pandžić.

Da imamo prekrasnu prirodu u svim segmentima, na kojoj mogu pozavidjeti mnoge zemlje, ali da je ne cijenimo i ne čuvamo u dovoljnoj mjeri potvrđuju i ekolozi.

BORIS JOKIĆ, direktor društva prijatelja prirode “Eko Element”

“Nisu preneseni pozitivni evropski propisi, a i oni propisi i zakoni koje imamo se dobrim dijelom ne poštuju. Vrlo je teško i potreban je jedan odlučan iskorak nosioca vlasti zakonodavnih i izvršnih”, izjavio je Jokić.

RIJAD TIKVEŠA, predsjednik Udruženja “Ekotim”

“Svako od nas baci velike količine tih plastičnih vrećica koje, nažalost, kao i druge vrste otpada u veoma velikim količinama završavaju upravo u našim rijekama, čak i u najljepšim dijelovima naše nedirnute prirode”, rekao je Tikveša.

Kako su ekolozi istakli, do sada nije bilo pretjeranog angažmana odgovornih institucija za okoliš kada se govori o njegovoj zaštiti i unapređenju. Nadajmo se da će bar prepoznati one koji žele dati doprinos i svoja zalaganja usmjeriti u tom pravcu.