Iako je bilo najavljeno da će o migrantskoj krizi danas raspravljati Savjet ministara, sjednica je juče u poslijepodnevnim satima odgođena. Kada će procedura za izbor novog saziva Savjeta ministara biti provedena do kraja- još nije izvjesno.

Ni sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma BiH još nije zakazana, a već se uveliko spekuliše da politički partneri- samo što su se teškom mukom dogovorili, ponovo ucjenjuju jedni druge. I dok građani Bosne i Hercegovine čekaju rasplet političke krize, istraživali smo rezultate rada- još uvijek aktuelnih ministara.

Bosna i Hercegovina nije postala “veliko gradilište”. Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a plate u javnom sektoru nisu smanjene. Javna uprava i dalje nije efikasna i racionalizovana. Sve ovo suprotno predizbornim obećanjima stranaka koje su sastavile Savjet ministara 2014. godine. Ispunjeno ih je samo tri odsto, a dosta ih je i nasljedna kategorija, zaostala iz prethodnih saziva.

DALIO SIJAH, “Istinomjer.ba”

Imali smo i Upitnik EK koji smo poslali ali duplo, ili gotovo troduplo više vremena nam je trebalo nego što smo mislili da će nam trebati. Onda na kraju smo imali situaciju i sa dodatnim pitanjima gdje smo opet poslali odgovore koji nisu bili potpuni, dakle, određeni broj dodatnih pitanja ostao je neodgovoren. U pogledu infrastrukture, imamo i ovaj fijasko u pogledu gradnje HE Vranduk koja je i obustavljena. Pamtićemo ga i po reformskoj agendi koja je realizovana do nekih 50%.

Ministri su se najlošije pokazali u zakonodavnoj aktivnosti, drastično pasivnije od kolega iz prethodna dva saziva. Zbog loših koalicionih odnosa, dobar dio prijedloga oko kojih se i dogovore, nije prolazio u Parlamentu. Kako su odmicale godine, tako je i sjednica bilo sve manje, podaci su Centra civilnih inicijativa. Savjet ministara koji je funkcionisao kao Dom naroda – tako petogodišnji mandat ukratko opisuje profesor Slavo Kukić.

SLAVO KUKIĆ, sociolog

To je mandat kojeg su pojeli skakavci, i mislim da je jedan od najneuspješnijih mandata od ’96. godine. To je jedini detalj po kojem su se ovi ministri izdvojili u odnosu na sve prethodne.

Najproduktivnije je, barem kada je u pitanju predlaganje zakona, bilo Ministarstvo pravde, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u praksi je proizvelo najkonkretnije rezultate. Bez obzira na rezultate, građani sa kojima smo razgovarali izdvajaju nekog drugog.

Dosadašnji saziv se, svakako, izdvaja po jednom. Zbog blokade vlasti, ministri su najduže sjedili, odnosno i dalje sjede u foteljama – punih pet godina.
Author