U poslovnoj zoni “Incela” u Banjaluci postoji rizik za ekosistem i zdravlje ljudi koji rade u ovoj zoni, ali situacija nije alarmantna. Ovo je utvrđeno nakon prve faze upravljanja kontaminiranim zemljištem u poslovnoj zoni Incela, rekao je danas Bodvejn Foke, holandski konsultant kojeg je angažovao UNDP.

Kompletno područje poslovne zone Incel u kojoj je nakon požara utvrđeno prisustvo piralena i drugih teških metala, nije moguće očistiti u naredne dvije godine. Nužno je izabrati lokacije sa najvišim rizikom i raditi strukturisano, a za to je potrebno vrijeme, rekao je holandski ekspert Bodvin Foke.

Neophodno je donijeti plan upravljanja zemljištem jer, kaže holandski ekspert, možda na ovom prostoru postoje i neke druge kontaminacije vode i tla.

Iz UNDP je potvrđeno da je potrebno uzeti dodatne uzorke da bi bio napravljen plan upravljanja ovim zemljištem zbog čega konsultanti trebaju još dva puta da izađu na teren i uzmu uzorke. Tvrde, međutim, da nije potrebno preduzimati hitne mjere.

U poslovnoj zoni Incel 9. marta je izbio požar tokom sječe transformatora kada je planulo otrovno ulje piralen koje je, kako kažu stručnjaci, štetno koliko i radioaktivne materije. Požar je, kako tvrde nadležni, otvorio ekološki problem koji postoji odavno.