Republikanski američki senator Lindsey Graham i demokratski senator Chris Van Hollen u ponedjeljak su pozvali Trumpovu administraciju da uvede sankcije Turskoj zbog  nabavke ruskog raketnog odbrambenog sistema, navodeći da takva odluka šalje „užasan signal“ drugim zemljama.

“Vrijeme za strpljenje odavno je isteklo. Sada je vrijeme da primjenite zakon. Nečinjenje toga šalje užasan signal drugim zemljama, da mogu izbjeći američke zakone bez posljedica”, navode Van Hollen i Graham u pismu državnom sekretaru Mikeu Pompeu, u čiji je uvid došao Reuters.

Ankara i Washington u sporu su oko turske nabavke ruskog sistema S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO-ovim sistemima i predstavlja prijetnju programu razvoja američkog „nevidljivog“ borbenog aviona F-35, koji razvija korporacija Lockheed Martin.

Razbjesnivši mnoge članove Kongresa, Turska je odbacila američke prijetnje sankcijama i primila je prvu isporuku S-400 u julu. U odgovoru na to, Washington je uklonio Tursku iz programa F-35.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa suzdržavala se od uvođenja sankcija uprkos Trumpovim širokim ovlastima da uvodi sankcije zemljama koje sarađuju  s ruskom vojskom.   

Van Hollen i Graham među najglasnijim su senatorima koji pozivaju Washington da uzvrati  Turskoj.

Trump je bio domaćin svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na sastanku u Bijeloj kući prošlog mjeseca koji je Trump opisao kao „sjajan“.