Od jutros migranti u kampu Vučjak odbijaju vodu i hranu zbog nehumanih uslova u ovom kampu, koji su dodatno pogoršani jutrošnjim snijegom koji je pao.

Naš reporter javlja da je stanje u ovom kampu katastrofalno. Situacija u ovom kampu je iz dana u dan sve teža. Prokišnjavaju šatori, svuda je blato i ponestaje hrane. Za ”Vučjak” još nema adekvatnog rješenja, iako se traži njegovo hitno zatvaranje.

Foto: Alem Dedić/BHRT

Vučjak je posjetila i Dunja Mijatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava, koja je zatražila hitno zatvaranje ovog kampa.

“Situacija na Vučjaku je nešto što ja u svojoj dugoj karijeri nisam vidjela, a bila sam u raznim kampovima i na raznim mjestima gdje ljudi pate i prolaze kroz vrlo teške uslove na putu prema boljem životu. Ovo je za mene nešto čega se stidim”, rekla je Mijatović.

Koliko je situacija na Vučjaku loša, možda najbolje potvrđuje podatak da migranti za doručak dobijaju dvije kriške hljeba uz malo sira.

”Kamp nije dobar, nije ni za životinje. Kamp Bira ima bolje uslove, ali tamo nema mjesta za sve nas. Svi kampovi su bolji od ovoga”, kaže Muhamed Ibrahim iz Avganistana.

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uslovima, te da su zabrinuti kako će preživjeti zimu ako se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i djecu.

U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je tada izjavio da je cilj zatvoriti “divlji kamp Vučjak”.